Canan Karatay “meslekten men” talebiyle hakim karşısına çıkacak: “Karatay Mağdurları Platformu” kuruldu

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay Meslekten Men Edilebilir!

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay, yaptığı açıklamalar ve önerdiği tedavi yöntemleri nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor. Hastası Ceyhun Ülker’in böbreklerini kaybetmesine ve kalıcı engellilik durumuna gelmesine sebep olduğu iddiasıyla meslekten men talebiyle karşı karşıya. Karatay, 9 Ocak’ta mahkemede hakkında yapılan suçlamaları cevaplayacak. Bu süreçte Harvard Tıp Fakültesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Ozan Ünlü ise Karatay Mağdurları Platformu’nu kurarak harekete geçti.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan Ünlü, Karatay ve platform hakkında şunları söyledi:

“Karatay, kolesterol ilaçlarının bırakılması gerektiğini ve işe yaramadığını iddia ediyor. Oysa dünyada 250 kişiden biri ailesel hiperkolesterolemi hastası ve erken yaşlarda hayatlarını kaybetme riskleri bulunuyor. 80 milyonluk bir ülkede, böylesine sık görülen ve ölümcül bir hastalık için ‘İlacı bırakın!’ demek ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durum beni dehşete düşürdü.”

Ünlü, Karatay’ın ifade özgürlüğü kapsamında yaptığı açıklamaların yanlış olduğunu belirterek şunları ekledi:

“Hekimlerin önerileri, hastalar tarafından ciddiye alınabilir ve uygulanabilir. Ancak tıbbın temeli hastadır ve genelleme yapılmamalıdır. Karatay’ın ‘Aşı yaptırmayın’ gibi ifadeleri hekim sorumluluğundan kaçınmak anlamına gelir. Tavsiyeleri hastalara zarar verebilecek boyuta ulaştığında bu durum mesleki hata olarak kabul edilir.”

Ünlü, Karatay’ın zarar gören hastaların sesine kulak vermek ve toplumu bilinçlendirmek adına Platformu kurduğunu belirterek, “Amacımız, Karatay’ın yanlış tavsiyeleri yüzünden zarar görenleri bir araya getirerek yasal yollara başvurmalarını sağlamak ve toplumu bilinçlendirmektir” dedi.

Detaylar için .

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.