Denetimsiz e-ithalat Meclis gündeminde; verilere göre, 130 bine yakın istihdam kaybının temel nedeni denetimsiz e-ithalat

İzmir Milletvekili Ösen’den Ticaret Bakanı Bolat’a Eleştiri

T24 Haber Merkezi

İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, yabancı ülkelerden kontrolsüz bir şekilde Türkiye’ye giren ürünlerin sanayiciye ve istihdama zarar verdiğini belirterek Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sert sözlerle yüklendi. Ösen, “Kanserojen risk taşıyan bu ürünler için ne zaman önlem alacaksınız?” dedi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre, denetimsiz e-ithalat nedeniyle 130 binden fazla istihdam kaybedildiği ortaya çıktı.

Ösen, yurt dışından Türkiye’ye gümrüksüz ve kontrolsüz bir şekilde getirilen ürünlerin, sanayici ve istihdama olumsuz etkilerinin altını çizdi.

Sanayicilerin şikayetlerini Meclis gündemine taşıyan Ösen, e-ticaret kanununun yürürlüğe girmesine rağmen bazı uluslararası firmaların hala Türkiye’ye temsilci atamadığını vurguladı. Ösen, “Hem yerli üretimi hem de halk sağlığını tehdit eden bu ürünlere karşı ne zaman önlem alacaksınız?” şeklindeki sorusuna cevap aradı.

Denetimsiz E-İthalat Sanayiciyi Mağdur Ediyor

“Ticaret Bakanlığının Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 2022 yılı Temmuz ayında yasalaşmış ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ticaret Bakanlığı, uluslararası firmalara Türkiye’ye temsilci atama yükümlülüğü getirmesine rağmen bazı firmalar hala bu adımı atmamaktadır. Bu durum yerli üreticilerin ve firmaların mağduriyetine yol açmaktadır. Ticaret Bakanlığı’nın denetimsiz ve kontrolsüz e-ithalatla ilgili aldığı önlemlere rağmen sorun hala çözülememiştir.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin şikayetleri, bu durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin açıkladığı verilere göre, sadece geçen yıl Çin’den Türkiye’ye temsilcisi olmayan bir platformdan 7-8 milyon çift ayakkabı sipariş edilmiştir. Bu durum, yerli sanayicinin rekabet gücünü zayıflatırken istihdam kayıplarına da yol açmıştır. Ayakkabı sektöründe ihracat artarken ithalat tutarı da yükselmiştir.

İstihdam Daralması ve Halk Sağlığı İçin Endişe

30 Euro’nun altındaki gümrüksüz ürünlerin, gümrük kontrollerinden muaf olduğu bilinmektedir. Bu durum, haksız rekabet, istihdam daralması ve halk sağlığı endişelerine neden olmaktadır. Ayakkabı Sanayicileri Derneği, kanserojen ve alerjen risk taşıdığı iddia edilen ayakkabıların incelenmesini istemiştir. Aynı şekilde, ev ve mutfak eşyaları sanayicilerinden de benzer şikayetler gelmektedir. Güvensiz ürünlerin ülkeye girişi, ciddi riskler oluşturmaktadır.

Ömer Bolat’a Sorular

Ösen, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti:

“Ticaret Bakanlığı, E-Ticaret Kanunu kapsamında temsilci ataması gereken firmalara karşı nasıl bir önlem alacaktır? 2024 yılında Türkiye’ye gümrüksüz giren ürünlerin toplam tutarı ne kadardır? Kanserojen risk taşıyan ayakkabı ve mutfak gereçlerinin toplatılması için bir çalışma yapılacak mıdır? Yerli e-ticaret şirketlerine getirilen düzenlemelerin yurt dışı şirketleri nasıl etkileyecektir?”

Related Posts

Deprem uzmanlarının kavgası sosyal medyaya taştı! ‘Bilim dışı’ diyerek yanıt verdi…

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın 23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, “Gönül ister ki bundan 4 tane daha olsun, tüm K. Marmara yıkımsız, ölümsüz çatlayıp, yarılıp kırılsın İstanbul, Tekirdağ, Yalova deprem Çekincesi bitsin” dedi. Yerbilimci Dr. Ramazan Demirtaş ise, “Kırılma mekanizmasına aykırı bilim dışı bir açıklama” yanıtını verdi.

Binlerce sözleşmeli öğretmen alınacak: Başvurular için bugün son gün

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı için başvurular bugün saat 16.00’da sona erecek.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran zanlı hakkında yeni karar!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e AKM’deki protokol kapısından çıkarken yumruklu saldırı düzenleyen zanlı Selçuk Tengioğlu’nun gözaltı süresinin bir gün uzatılmasına karar verildi.

İsrail’de Türk İHA’ları korkusu: ‘Bölgesel dengeleri değiştirebilir’

Tel Aviv hükümetinin Gazze Şeridi, Lübnan, Suriye ve Yemen’deki askeri operasyonları şiddetlenerek devam ederken, İsrail basınında Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarının (İHA) artan popülaritesinin Tel Aviv’de kaygı yarattığı belirtildi. Jerusalem Post gazetesinde yer alan bir analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye, dron teknolojisinde dünyada ilk üç ülke arasında” açıklamasına atıf yapılarak, Türk İHA’larının bölgedeki etkisinin İsrail için stratejik bir risk oluşturabileceği vurgulandı.

İBB İmar Daire Başkanı Ramazan Gülten’den mektup: ‘Aydınlık günlerde buluşalım’

İBB soruşturmalarının ikinci dalgasında tutuklanan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten Silivri Cezaevi’nden bir mektup kaleme aldı. Gülten, “Kentin kamusal alanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını, ormanlık alanlarını; ranta, talana, Kanal’a karşı savunan ‘İstanbul Muhafızları’, bu tür karşılıksız suçlamalarla, görevlerini hukukun gerekleri çerçevesinde yapmaktan alıkonuldular” dedi.

Sokakta karşıladığı husumetlileri sığındığı kafeyi kurşunladı

İstanbul Gaziosmanpaşa’da 17 yaşındaki Yiğit Serkan S., sığındığı kafede silahlı saldırıya uğradı. Elinden yaralanan genç, hastaneye kaldırıldı. Polis saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir