AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

Avrupa’da BYD rüzgarı, sektörün devini solladı

Elektrikli araç pazarında dengeler değişiyor. JATO Dynamics’in yayımladığı son verilere göre Çinli otomobil üreticisi BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’nın önüne geçerek en çok satan elektrikli araç (BEV) markası oldu. Nisan ayında BYD, Avrupa genelinde 7 …

Son Dakika | Reel Kesim Güven’inde düşüş!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. Endeks martta bir önceki aya göre 1,7 puan yükselerek 104,1’e çıkmış, nisan ayında ise 2,4 puan azalarak 100,8 …

Evi görmeden kapora yatıranlar dikkat: Dolandırıcılık vakaları çoğalıyor!

Yaz aylarında gayrimenkul satış ve kiralamalarındaki artış dolandırıcılık vakalarını da artırdı. Tüketiciler, evi görmeden para göndermemeleri konusunda uyarılıyor. Yetki belgesi olmayan kişilerle işlem yapılmaması öneriliyor.

Altının gramı güne yükselişle başladı! İşte altında son rakam (21.05.2025)

Altın, küresel ekonomiye yönelik ticaret gerilimlerinin etkisi ve Orta Doğu’dan gelen son jeopolitik haberlerle yatırımcıların tedirginliğinin artması sonucu üst üste üçüncü gün yükseldi. Dün, ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının …

Kısa vadeli dış borç stokunda kısmi düşüş: 173 milyar dolar

TCMB’nin açıkladığı verilere göre mart ayında kısa vadeli dış borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak 172,7 milyar dolar oldu.

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor (20 Mayıs 2025)

ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından artan risk algısına karşın, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin gelişmeler ve ABD’nin partnerleriyle olan ticari müzakerelerine yönelik iyimserliklerin etkisiyle küresel piyasalarda karışık bir seyir …