Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Özel’den yeni formül: Cumhurbaşkanı Yavaş, Başbakan İmamoğlu

CHP lideri Özel, İmamoğlu’nun adaylığının engellenmesi halinde bir formül bulacaklarını vurgulayarak, “Bir tarafsız cumhurbaşkanı seçilir. Adı Mansur Yavaş olur. Başbakan olarak yürütmenin başına İmamoğlu gelir” dedi.

BUDO seferlerine fırtına engeli

Marmara Bölgesi’nde etkili olan fırtına nedeniyle İstanbul ile Bursa arasında işletilen deniz otobüslerinin 8 seferi iptal edildi.

Yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu

Kastamonu’da yalnız yaşayan Şahizer Ergün evinde ölü bulundu. Ergün’ün 22 Nisan’dan önce ölmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

NASA’dan ‘zombi yıldız’a yakın takip

NASA’nın, saatte 177 bin kilometreden daha hızlı bir şekilde galakside ilerleyen ‘zombi yıldız’ı takip ettiği açıklandı.

İstanbul Valisi: Okullarımız depremde hasar almadı

İstanbul Valisi Davut Gül, çarşamba günü meydana gelen 6,2’lik depremde kentteki okulların hasar almadığını açıkladı.

SIPRI: Türkiye’nin askeri harcamaları, 10 yılda yüzde 110 arttı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, Türkiye 2015-2024 döneminde askeri harcamalarını yüzde 110 artırarak 25 milyar dolara yükseltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir