Ders çıkarmak

Fikret Bilâ: Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Konusundaki Tutumu

Türkiye, yaşadığı facialardan ders çıkaran bir ülke olmadığı için ne yazık ki Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia bir ilk değil, ve maalesef son da olmayacak.

Öncelikle bu gerçeğin kabul edilmesi gerekiyor.

Sonrasında yaşanan facianın nedenlerini gerçekçi bir şekilde ortaya koyup, bir daha böyle bir facia yaşanmaması için gerekli dersleri çıkarmak gerekiyor.

Ancak iktidarın bu konuda böyle bir yaklaşımı bulunmuyor.

İktidarın tüm gayreti, facianın yaşandığı anda sorumluluğu CHP’ye atma çabası oldu.

Daha kaç kişinin yaşamını yitirdiği tam olarak belirlenmemişken basının karşısına çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlu ilan etti.

Doğal olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel, gereken yanıtları belgeleriyle verdiler.

Özellikle Özel’in kamuoyuyla paylaştığı belge, tüm gerçeği açıkça ortaya koyuyordu.

Özel, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin otelde yaptığı incelemenin ardından hazırladığı ön raporu açıkladı.

  • Raporun girişinde belirtilen sonuca göre, yangın olayıyla ilgili asıl sorumlular;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların yapılmaması nedeniyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendis ve yapı denetim firmaları,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki eksiklikler nedeniyle İl Özel İdaresi ve yangın güvenliği kontrollerini yeterince sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin olaydan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları iktidarın tepkisine neden oldu.

Başsavcılık, bilirkişileri görevlendirme işlemini iptal etti ve yeni bir bilirkişi heyeti belirledi.

Bu süreçte Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel’in açıkladığı bilirkişi raporunu “korsan rapor” olarak nitelendirdi.

Özel ise raporunun gerçek olduğunu, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişilerin inceleme sonucunda yazdıkları raporu açıkladı.

Bilirkişilerin raporunu kabul etmeyip yeni bir bilirkişi heyeti kurulması, iktidarın beklentisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni aklayacak bir rapor yazılması olduğunu gösteriyor.

Önemli olanın CHP’yi suçlamak olduğu bir anlayış yüzünden Türkiye’de faciaların ardı arkası kesilmiyor.

Oysa yapılması gereken, Kartal otelindeki yangından ders çıkarmak olmalıydı.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekiyor.

Eğer sorumluluk, sadece gariban birkaç otel çalışanına yüklenecek olursa, ders çıkarılmış olmaz.

Yapılması gereken, tüm otellerin yangın söndürme sistemlerini kontrol etmeleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri için yoğun bir denetim başlatmasıdır.

Yanan oteldeki eksikliklerin dikkate alınarak diğer otellerin denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi, izlenmesi gereken en doğru yoldur.

İktidar ise suçu başkalarına atmaya devam ederek asıl sorunu çözme konusunda geri adım atmaktadır.

Related Posts

Asırlık mirası yediler

Atatürk’ün 1937’de halkına bağışladığı dev çiftlik, AKP iktidarında ranta kurban gitti. 55 bin 538 dekarlık alan, yıllar içinde 22 bin 428 dekar küçüldü.

Trump’tan manidar Pakistan-Hindistan çatışması açıklaması

Hindistan, Pakistan’ın 3 bölgesine füzelerle saldırdı. Pakistan’ın Keşmir bölgesinde çok sayıda patlama sesi duyulduğunu bildirilirken, saldırılar sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı duyuruldu. Ayrıca Pakistan …

HSK seçimlerinde gerginlik: CHP seçimden çekildi!

TBMM Karma Komisyonu’nda yapılan Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimlerini CHP, anayasa ve iç tüzük ihlali gerekçesiyle terk etti. CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, “HSK’ya seçtirdiğiniz isimlerle yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız bu yol yol değildir” dedi.

Kazada yaralanan otobüs şoförü 55 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Bursa’da istinat duvarını aşıp, 10 metreden park halindeki otomobilin üstüne düşen özel halk otobüsünün sürücüsü, 55 gün sonra yaşamını yitirdi.

Tepkiler sonuç verdi, ÇED süreci bakanlıkça sonlandırıldı: Uzungöl’e HES yapılmayacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çaykara’daki Uzungöl’de yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sonlandırıldığını bildirerek, karara göre Uzungöl’e HES yapılamayacağını belirtti.

“O mahur beste çalar Müjgan’la ben ağlaşırız”

İzmirli şair Attila İlhan’ın unutulmaz şiiri Mahur Beste, derin bir acının ve kaybın yansımasıdır. Şiirin hikayesi, İlhan’ın 6 Mayıs 1972 sabahı, Karşıyaka’daki evinde antika radyosundan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiğini öğrenmesiyle başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir