Emekliye bayram ikramiyesi için net tarih ortaya çıktı

Açlık sınırının altında maaş alan milyonlarca emeklinin gözü kulağı, iktidar tarafından verilecek olan bayram ikramiyesinde.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük 14 bin 469 lira maaş alan emeklilere yönelik verilen ikramiyenin tutarıyla ilgili “Emeklilerin bayram ikramiyesi ile ilgili çalışma yapacağız. Şu an rakam söylemek için erken” açıklamasında bulunmuştu.

ZAM İÇİN NET TARİH BELLİ OLDU

Geçtiğimiz yıl yüzde 50 zam ile 3 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyelerinin bu yıl 4 bin TL’ye yükseltileceği öne sürülüyor.

Emekli ikramiyelerinin ne kadar olacağına dair son açıklamada ise ikramiye’nin 21 Şubat’ta Giresun’da düzenlenecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında görüşüleceği belirtildi.

SGK UZMANINDAN DİKKAT ÇEKEN DEĞERLENDİRME

SGK Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, halktv.com.tr’ye bayram ikramiyelerine ilişkin dikkat çeken değerlemdirmelerde bulundu.

İkramiyelerin ilk olarak 2018 yılında verilmeye başlandığını belirten Cenkci, “2018 yılı için emeklilere Bin lira, 2021 yılında 100 TL artış yapılarak 1.100 TL’ye yükseltildi. 2023 yılında ise 900 TL’lik bir artışla 2.000 TL’ye çıkarıldı. Son olarak ise Türkiye Yüzyılında 2024 yılı Türkiye Emekliler Yılı ilan edildi ve bayram ikramiyeleri yüzde 50 oranında artırılarak 3.000 TL’ye yükseltildi. Her ne kadar yüzde 50 artış oranı yüksek bir oranmış gibi gözükse de esasen bayram ikramiyeleri gün geçtikçe enflasyon karışında erimiştir” dedi.

“Bayram ikramiyelerinin nasıl eridiğini Kurban bağış bedelleri üzerinden inceleyebiliriz” diyen Cenkci, şunları söyledi:

“2018 yılında 1.000 TL bayram ikramiyesi alan bir emekli Diyanet Vakfı’na veya Türk Kızılay’ına kurban bağışı yapmak istediğinde ödeyeceği tutar 850 TL idi ve kendisine bayram ikramiyesinden 150 TL kalıyordu. 2024 yılında Diyanet Vakfı ve Türk Kıızlay’ı kurban bağış bedelini 11.750 TL olarak belirledi ve bu emekli 2024’te aldığı 3.000 TL bayram ikramiyesi ile kurban bağışı yapamayacak olup aldığı bayram ikramiyesine 8.750 TL daha eklemesi gerekmektedir.

Eğer bu kişi 2018’de Mehmetçik Vakfına kurban bağışı yapmak istediğinde 950 TL ödüyor ve cebine 50 TL kalıyordu. 2024 yılında ise Mehmetçik Vakfı kurban bağış bedelini 11.850 TL olarak belirlemişti. Bu emekli 2024 yılında tercihini Mehmetçik Vakfından yana kullanacak olduğunda alığı 3.000 TL ikramiyeye ilave 8.850 TL daha ilave etmesi gerekir.

Bu kurban bağış bedelleri üç kurumun resmi verileri olup, 2018 yılında kurban bağışı yapmak isteyen emekli hangi kuruma bağış yaparsa yapsın aldığı bayram ikramiyesi başa baş gelirken hatta para artarken 2024 yılında ise aldığı bayram ikramiyesinin üzerine koyması gerekmektedir. Tabi 2024 yılı için böyle ancak 2025’te de farklı olacağını öngörmüyorum.

2018 yılı Şubat ayında yani Ramazan Bayramı döneminde altının gram fiyatı 160 TL iken 2025 Şubat ayında ise altının gram fiyatı ortalama 3.360 TL’dir.

2018 yılında emekli bayram ikramiyesiyle 6,25 gram altın alabilirken, 2025 Şubat ayında emekli 3.000 TL bayram ikramiyesiyle 1 gram altın bile alamıyor alabilmesi için ise üzerine 360 TL daha eklemesi gerekmektedir.”

“3 BİN TL BAYRAM İKRAMİYESİ DEĞİL BAYRAM HARÇLIĞIDIR”

3 bin liralık bayram ikramiyesinin ikramiye değil bayram harçlığı olduğu eleştirisini yapan Cenkci, “Emekliye verilen sözde bu ikramiye enflasyon karşısında erimiş, harçlığa dönmüştür. Emekliler hayat pahalılığı karşısında geçim savaşı verirken, bayramda torunlarına bile doğru dürüst harçlık veremeyecek duruma geldi. Hükümet ise bunu büyük bir lütuf olarak sunmaya ısrarla devam ediyor” dedi.

“İKRAMİYELER 1 TAM MAAŞ KADAR OLMALI”

Emeklilerin bayram ikramiyesinin 4 bin, 4 bin 500 ve 5 bin olmasını tartıştığını belirten Cenkci, “Oysaki tartışılması gereken bayram ikramiyelerinin neden birer tam maaşı kadar emeklilere ödenmediğidir. Emekliler yıllarca çalıştı, üretti ve ülkeye katkı sağladı. AKP’nin verdiği bayram harçlığı seviyesindeki ikramiyeler ne bir bayram sevincine ne de ekonomik rahatlamaya yetiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Sivaslı usta boynuzlardan servet kazandı: Dizilerden ilham alıp üretmeye başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor

Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık mesleğini sürdüren Emre Göçeri, Türkiye’de daha önce örneği bulunmayan özel tasarım bir bıçak üretti. Yaklaşık 10 bin koç boynuzu arasından titizlikle seçtiği 5-6 yaşındaki hayvanlara ait özel seri boynuzları …

Bakan Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi

xTicaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi.

Havayolu ile 6 ayda 108,8 milyon yolcu seyahat etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın ilk yarısında havayolunu kullanan yolcu sayısının 108,8 milyon yolcuya ulaştığını bildirdi. Söz konusu yolcu sayısının Avrupa Birliği üyesi 17 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ocak-Haziran döneminde uçak trafiği, üst geçişlerle birlikte toplam 1 milyon 134 bin 447 olarak gerçekleşti.” dedi.

Bitcoin’den tarihi rekor!

Bitcoin, sert yükselişler yaşayarak 112 bin dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ETF girişleri, piyasalardaki güven arayışı ve kısa pozisyonların tasfiyesi etkili belirtildi.

Avrupa’dan ABD ile ticaret anlaşması açıklaması: Tüm senaryolara hazırız

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle bir ticaret anlaşmasına varmak için yakın bir şekilde çalıştığını, ancak Brüksel’in tüm senaryolara hazırlandığını söyledi.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,0440 liradan alınan dolar, 40,0460 liradan satılıyor. 46,9620 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,9640 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 40,0000, avronun satış fiyatı ise 46,8820 lira olmuştu. Serbest …