Eski imparatorluk ile ‘son’ imparatorluk arasında…

“`html

İngiltere, Dünya Arenasına Geri Dönüyor

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Birleşik Krallık tekrar küresel sahnede” dedi. Washington, artık yüksek sesle, “Finansal konular dışında hiçbir meseleye karışmıyoruz” mesajını veriyor…

Londra’nın Rusya’ya Olan Yaklaşımı

Rusya’ya olan düşkünlükleri, “kişisel meseleleri” aşmış durumda. Avrupa’nın mevcut dengesizliği, onlar için tehlikeli olabileceğinden, başta Almanya (%6,3 işsizlik oranı) olmak üzere bir çok ülke ekonomik alternatifler arayışında. Paris, Berlin ve Londra, “Nazilik” dahil her türlü durumu göz önünde bulundurarak, yeni stratejiler geliştiriyor. Ancak, Rusya’nın Roma’yı işgal etme niyetinde olduğu söylenemez; Avrupa’nın Moskova’ya karşı koyacak gücü kalmadı…

Almanya’nın Çelişkili Tutumu

Bu durumu ele alan Almanya, geçmişteki hükümetlerinin aksine, bugün İsrail’i kınamaya başladı. Başlangıçta, “İsrail’e karşı çıkmak geçmişteki hatalarımızdan dolayı mümkün değil” ifadeleriyle hareket eden Almanya, şimdi ise Filistin’e herhangi bir destek vermemekle birlikte, adeta İsrail’e karşı birlikte hareket ediyor.

İsrail’in Batı’nın Rusya’ya karşı olan tutumuna sağladığı etki oldukça belirgin. Tüm anlaşmazlıklarına rağmen, ABD’nin Rusya’ya karşı olan tavrını değiştirebilmesi için Kiev desteklenmeye devam ediyor. Hatta, herhangi bir ABD liderinin, Oval Ofis’te Zelenski’ye yaptığı destek, başka bir lider için aynı sonuçları doğurmayacaktır!

Zelenski’nin Diplomatik Yürüyüşü

Zelenski, Washington ziyaretinden sonra hemen İngiltere’ye gitti. Ardından Fransa ve Almanya’yı ziyaret ederek, benzer durumlarda nasıl bir tavır sergilemesi gerektiği konusunda bilgi aldı. Burada, ABD’ye, “yine de yanınızdayız” mesajı iletildi. Ancak, Londra’nın diplomatik dili yanıltıcı olabilir; nihayetinde, onların temennisi, ‘ABD sürecine geri dönsün’ şeklinde.

Kanada ile İlişkiler

Bazı konular üzerinde anlaşmaları zorlayan ülkelerden biri de Kanada. Britanya Kralı’nın, “Kanada, kendi kimliğiyle var olacaktır” demesi ise mevcut gerilimleri net bir şekilde ortaya koyuyor. Trump’ın, “Kanada eyaletimiz olacak” söylemi, aslında İngiltere’ye olan bir eleştiriydi.

***

Trump’ın Barış Arayışı

Eski Başkan Trump, son döneminin stresli günlerinde, barışı sağlamadan ileri adım atmanın olası etkilerini değerlendiriyor. Bu konuda haklı olduğunu söylemek mümkün…

ABD’nin Yeni Stratejik Vizyonu

Bir önceki yazımızda, ABD’nin küresel pozisyonunu ve politikalarını aktardık. İran, İsrail-Filistin, Suriye, Ukrayna ve diğer bölge sorunları, ABD’nin öncelikleri arasında. Bu sorunlar, genel halde bir “cephe düzenlemesi” olarak adlandırılıyor; Çin’e yönelik stratejik adımlar da dahil olmak üzere, bu konuda kesin bir şey söylemek güç.

Trump’ın, Çin ile “barışçıl ekonomik ilişkiler” kurma isteği, savaş ya da kriz ortamını dikkate almadan oluşturulmuş bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.

Özetle

Trump’ın dünya görüşü, Ukrayna’da barış sağlanmadan ilerlemenin zor olduğunu gösteriyor. Günün sonunda, ABD’nin stratejilerini yeniden şekillendirme çabası, Rusya ve Çin’in birbirine daha da yakınlaşmasına yol açıyor. 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’da gerçekleşen iki ülke liderinin buluşması, Moskova ve Pekin ilişkilerinin sadece yüzeysel olmadığını gözler önüne seriyor.

***

Türkiye’nin Dış Politikasındaki Esneklik

Türkiye’nin, farklı kutuplarla olan ilişkisi oldukça esnek. Batı’nın mevcut bölünmüşlüğü içinde, bu politikaların sürdürülebilir olup olmayacağı merak konusu. Ancak, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne sıcak yaklaşımı, çeşitli ekonomik fırsatları ve stratejik ilişkileri koruma amacını da taşımaktadır.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Türkiye’nin, ABD, Çin ve Rusya ile olan ilişkilerindeki dengeleri koruyarak, yeni fırsatlar yaratması, oldukça dikkat çekici. Ancak, Avrupa’dan beklentilerin karşılanmadığı ve güvenlik arayışlarının yaratacağı risklerin dikkate alınması gerekmekte.

Karşılıklı Fırsatlar ve Riskler

Herkes bir labirentin içinde; ancak Türkiye, bu durumun avantajlarını daha iyi değerlendirebilir. Son dönemde, Türkiye’nin Ortadoğu’da oynadığı stratejik rol, birçok fırsat ortaya çıkarmakta ve bölgenin komplek durumunu daha iyi yönetmesini sağlamaktadır.

“`

Related Posts

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Brent petrol 75,25 Dolara Düştü: Orta Doğu gerilimi azalıyor mu?

Dün 77,52 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,32 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.24 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,7 azalarak 75,25 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Toplu sözleşmede kriz: Türk-İş harekete geçiyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerine ilişkin taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Ankara’da yürüyüş gerçekleştirdi. Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kadar yapılan …

İnşaat üretim endeksi arttı

İnşaat üretim endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi.

AKP’den asgari ücrete ara zam açıklaması: “Zamanı geldiğinde…”

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete ara zam açıklamalarında. Asgari ücret enflasyon karşısında erirken hükümwetin takviminde ara zammın olup olmadığı merak konusu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, asgari …