Evi görmeden kapora yatıranlar dikkat: Dolandırıcılık vakaları çoğalıyor!

Tüketici Derneği lideri Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satış ve kiralamalarında yaşanan artışla birlikte dolandırıcılık olaylarının arttığını belirtti.

Şahin, bazı dolandırıcıların internetten alınan konut görüntülerini kullanarak sahte ilanlar verdiğini ve tüketicilerden evi görmeden kapora veya toplu kira bedeli talep ettiklerini dile getirdi.

BELGESİ OLMAYAN KİŞİLERE DİKKAT!

Konut kiralamalarındaki yükselişin dolandırıcılara fırsat sunduğunu belirten Şahin, tüketicilerden evi görmeden para göndermemeleri konusunda uyardı.

Şahin, konut işlemlerinin Ticaret Bakanlığı yetki belgesi olan kişilerle yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Artık satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı tarafından veriliyor. Sertifika ve belge sahibi kişilerle yapılan işlemler güvenlidir. Aksi takdirde dolandırılma riski yüksektir. Sosyal medyadan kapora talep edenlere itibar etmeyin. Bu dolandırıcılığa neden olabilir ve paranızı geri alamazsınız.

Dolandırıcıları sosyal medyada yakalamak zordur. Kiralama veya satın alma sürecinde muhatabınızın belge durumunu kontrol etmek için Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemini kullanın. Kişinin kim olduğunu ve belgesinin olup olmadığını öğrenin. Böylece kapora verirken güvende olursunuz. Eğer belge yoksa, muhtemelen dolandırılmaya çalışılıyorsunuzdur. Aksi takdirde büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz” dedi.

YETKİ BELGESİ MUTLAKA SORULMALI

Şahin, kiralamadan veya satın almadan önce mekanın dikkatlice araştırılması gerektiğini ve aracı kişinin yetkili olup olmadığının da önemli olduğunu vurgulayarak, önemli miktarlarda ödeme yapılacağı zaman şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

Kiralamak veya satın almak istediğiniz yerde kapıyı açan kişiye, ‘Yetkili misiniz, yoksa sahibi misiniz?’ diye sormaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para büyük bir meblağdır. ‘Sizin yetkiniz var mı, kartınızı veya yetki belgenizi görebilir miyim? İşletmenizi ziyaret edebilir miyim?’ gibi sorular sormakta sakınca yoktur.

Bu soruları sormazsanız, ileride sorun yaşayabilirsiniz. Belgesiz satıcılar piyasada çokça bulunmaktadır. Belge sahipleri belgelerini kolaylıkla gösterebilirler. Sosyal medya üzerinden kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olun, uzak durun ve mutlaka yetki belgesini talep edin. Eğer belge göstermiyorlarsa, uzaklaşın” dedi.

Related Posts

Fransa’ya iki tekerlekli ihracatı 50 katına çıktı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden derlenen bilgilere göre, ocak-haziran döneminde otomotiv endüstrisinin ihracatı yaklaşık yüzde 13 artışla 19 milyar 986 milyon 716 bin dolar oldu. Yılın ilk yarısında Türkiye’nin 131 milyar 440 …

İran’da Petrol Rafinerisinde Yangın: 1 Ölü

Abadan’daki petrol rafinerisinde çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti, yangın kontrol altına alındı.

Tüpraş’tan Öğrencilere Fen Deneyleri

Tüpraş, ilköğretim öğrencilerine yönelik fen deneyleri videolarını YouTube’da yayımladı.

Yeşil Fırsatlar Hibe Desteği Tanıtıldı

Gaziantep’te yeşil dönüşüm için kadın ve gençlere hibe desteği tanıtıldı; 35 Milyon TL bütçe ayrıldı.

Bakan Yumaklı: Üreticilerimize hayvan başına yıllık 18 bin lira destek vereceğiz

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ne ilişkin, “Hak sahibi üreticilerimize hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık toplam 18 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz.

Çenesuyu 5 yıllığına kiraya veriliyor: Bakın kaç lira?

Derince Belediyesi, Çenesuyu Dolum Tesisi’ni kiralayacak. Özgür Kocaeli’ndeki habere göre mülkiyeti Derince Belediyesi’ne ait olan Çenesuyu Doğal Kaynak Suyunun Dolum Tesisi Binası ve tesis içerisindeki üretim için kullanılan tüm makine ve …