Gezegenler Ocak-Şubat’ta Gökyüzünde Bir Arada

Gezegenlerin Gökyüzünde Buluştuğu Özel Seyir İmkanı

2023 yılının Ocak ve Şubat aylarında, gezegenlerin gökyüzünde bir arada görülebildiği özel bir seyir imkanı sunuluyor.

Gezegenlerin gökyüzünde aynı anda dizilimi olan bu olay, gezegenleri aynı anda görebilme fırsatı sağlıyor.

Bu durum aslında nadir bir olay değil, ancak gökyüzü meraklıları için özel bir zaman dilimi sunuyor.

Uzay Ajansı NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, gezegenler zaten belirli bir sıralama içerisinde oldukları için bu durum pek de farklı değil.

Yine de, Ocak ve Şubat aylarında nadiren bazı gezegenlerin aynı anda gökyüzünde olması mümkün hale geliyor.

Ocak ayı boyunca Jüpiter, Mars, Uranüs ve Neptün’ü aynı anda gözlemlemek mümkün olacak.

Aynı durum Şubat ayı boyunca devam edecek.

Özellikle 25 Ocak Cumartesi gecesi, Jüpiter, Satürn, Venüs, Mars, Uranüs ve Neptün’ün gökyüzünde yakın bir konumda olduğu görülebilecek.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, çıplak gözle görülebilecek kadar parlak olsa da Uranüs ve Neptün’ü gözlemlemek için bir dürbün ya da teleskop gerekebilir.

28 Şubat’ta ise hava koşullarının elverişli olduğu bölgelerde, içinde Merkür’ün de bulunduğu yedi gezegen aynı anda gözlemlenebilecek.

Gerçekte Gezegenler “Hizalanmıyor”

Kuzey yarım kürede yaşayanlar, Güneş battıktan yaklaşık 90 dakika sonra, hava şartları elverişliyse gezegenleri bir arada görebilirler.

Karanlık ve açık bir gökyüzü, gezegenlerin gözlemlenmesi için daha uygun bir ortam sağlar.

Bu tür olaylar genellikle gezegenlerin hizalanması olarak adlandırılsa da aslında gezegenler bir hizada olmazlar.

Çünkü hepsi Güneş’in etrafında kendi yörüngelerini ve hızlarını takip ederek dönmektedirler.

Sadece nadir durumlarda, farklı hızlarda dönen gezegenler Güneş’e doğru kabaca hizalanmış bir şekilde gözlemlenebilir.

Güneş’in etrafında dönen sekiz ana gezegen vardır.

Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olup dönüşünü 88 günde tamamlarken, en uzak gezegen Neptün’ün yörüngesini tamamlamak için 60.190 gün gereklidir.

Dünya ise 365 günde bir tam tur atar.

Dünya’dan bakıldığında, bu gezegenler gökyüzünde bir yay gibi dizilmiş gibi görünebilir.

Related Posts

Hindistan’da kimya fabrikası havaya uçtu: En az 10 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın Telangana eyaletindeki bir kimya fabrikasında patlama meydana geldi. Patlama ve sonrasında çıkan yangında en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Ukrayna’dan çifte vatandaşlık hamlesi

Ukrayna Parlamentosu, uzun süredir tartışılan çifte vatandaşlık yasasını nihai okumada onayladı. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin 2019’daki seçim vaatleri arasında yer alan bu düzenleme, anayasal tartışmalar ve demografik zorluklar nedeniyle …

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: ‘Hiçbir koşulda yol ve mücadele arkadaşlarımızın özgürlüğünü pazarlık konusu yapmadık, yapmayacağız’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Ekrem İmamoğlu’nun ve başkanlarımızın tutukluluğu ülke ekonomisini, demokrasiyi, toplumsal barışı etkilediği için Türkiye’nin meselesidir. Tüm siyasi tutsakların özgür olduğu bir Türkiye; bereketli, huzurlu ve umutlu bir Türkiye’dir. Bu nedenlerle, hiçbir koşulda yol ve mücadele arkadaşlarımızın özgürlüğünü pazarlık konusu yapmadık, yapmayacağız, yaptırmayacağız” dedi.

Suriye’yi şimdi de kuraklık vurdu: Buğday yetersiz

Suriye’de kuraklık buğday ekim alanlarını vurdu. Üretimin iç talebi karşılamaya yetmeyeceği belirtilirken, Şam yönetimi ve kuzeydeki Kürt idaresi daha fazla buğday alabilmek için rekabet ediyor.

Saraçhane davası ertelendi

Bir kısım sanık müdafilerinin derhal beraat kararı verilmesi yönündeki taleplerinin tüm sanıkların dinlenilmemiş olması ve yargılama sonunda verilecek karar olması nedeniyle bu aşamada reddine karar verildi.

46 ilde FETÖ operasyonu: 361 kişi gözaltına alındı

46 ilde FETÖ operasyonu: 361 kişi gözaltına alındı