Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Alerjik Göz Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Bahar ayları geldiğinde polenler ve havadaki alerjenlerin artmasıyla birlikte gözde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi şikayetler artıyor. Alerjik konjonktivit, özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinin belirtileri, korunma yolları ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Göz nezlesi, gözün dış etkenlere verdiği bir savunma reaksiyonudur. Hastalar genellikle gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, ışığa hassasiyet ve gözlerini tam açamama gibi şikayetlerle doktora başvururlar.

Op. Dr. Marol, şikayetlerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini ancak hepsinin ortak noktasının gözle temas eden bir alerjene verilen yanıt olduğunu belirtti. Tedavinin temelinde, teması kesmek yatar. Güneş gözlüğü takmak, tozlu ortamlarda şapka kullanmak ve yüzü bol bol yıkamak gibi yöntemlerle teması kesmek mümkündür. Yüz yıkamanın amacı, hijyen sağlamak değil, gözde alerjiye neden olan maddelerin temas süresini azaltmaktır.

Op. Dr. Marol, göz kaşımanın alerjik reaksiyonu artırabileceğini ve uzun vadede ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Her kaşınmanın bir sonraki kaşıntıyı artırabileceğini belirterek, gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerektiğini söyledi. İlaçlar sadece semptomları geçici olarak baskılar, ancak koruyucu önlemler almadan uzun vadede etkili olmaz.

Göz hassasiyeti olan kişilerin aynı alerjen maddeyle tekrar karşılaşmaları durumunda benzer reaksiyonlar yaşayabileceğini belirten Op. Dr. Marol, ilaçların sadece mevcut belirtileri azalttığını ve önleyici olmadığını söyledi. Bu nedenle, hastaların koruyucu önlemleri günlük yaşamın bir parçası haline getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Yaza Özel Göz Hastalıkları

Yaza özel göz hastalıklarını açıklayan uzmanlar, güneş, deniz, havuz suyu ve polen kaynaklı hastalıklar hakkında bilgi verdi. 

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?