Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Güneş’in Keşfedilmemiş Güney Kutbu Solar Orbiter ile Görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bir görevle Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk kez gözler önüne serdi. Bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanındaki kutup değişimlerini anlamak için oldukça önemli olan kaotik manyetik aktiviteyi kutup bölgesinde detaylı bir şekilde haritalandırdı. Bu benzersiz görüntüler, Güneş fiziği alanında yeni bir dönemin başladığını işaret ediyor.

Yeni Bir Çağın Başlangıcı

ESA Bilim Direktörü Profesör Carole Mundell, bu başarının insanlığın Güneş’in kutuplarına dair ilk görüntüleri ortaya çıkardığını belirterek önemini vurguladı. Mundell, Güneş’in enerji kaynağı olması nedeniyle, modern uzay ve yer tabanlı güç sistemlerini etkileyebileceğini ve bu yüzden Güneş’in işleyişini anlamanın ve davranışlarını tahmin etmenin elzem olduğunu dile getirdi.

2020 yılında fırlatılan 1.3 milyar dolarlık bu görev, Güneş’in güney kutbunu Mart ayında kaydedilen görüntülerle gözler önüne seriyor. Solar Orbiter, Güneş ekvatorunun 15 derece altına inerek görevin ilk yüksek açılı gözlemlerini gerçekleştirdi. Güneş, her 11 yılda bir manyetik alanının tersine dönmesi nedeniyle kutup değişimine ilerliyor ve şu anda en aktif güneş lekelerine ve patlamalarına sahip güneş maksimumunda bulunuyor.

Manyetik Alanın Parçalı Yapısı

Solar Orbiter’ın manyetik alan ölçümleri, Güneş’in tabanında hem kuzey hem de güney kutupluluğunun parçalı bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu mozaik yapı, daha önce bilgisayar modelleriyle tahmin edilmiş ancak ilk kez gözlemlerle doğrulanmıştır. Bilim insanları, kutuplardaki manyetik alan değişimlerini izlemenin güneş döngüsünün tahmininde kritik öneme sahip olduğunu belirtiyorlar.

Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü MPS Direktörü Profesör Sami Solanki, “Bu ilk gözlemlerden tam olarak ne bekleyeceğimizi bilmiyorduk. Güneş’in kutupları tam anlamıyla keşfedilmemiş bir bölgeydi,” ifadelerini kullandı.

Güneş’in manyetik döngüsü, katı bir cisim gibi dönmeyip ekvatorunda daha hızlı dönmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, manyetik alan çizgilerini bükerek kutuplar arasında tersine dönme eğilimine sokmaktadır.

Gelecek Hedefler

UCL Mullard Uzay Bilimleri Laboratuvarı’ndan Profesör Lucie Green, Güneş atmosferindeki her şeyin ve Güneş’in tüm karakterinin, manyetik alanından ve zamanla nasıl değiştiğinden kaynaklandığını belirtti. Mevcut modeller ve 11 yıllık Güneş döngüsü tahminleri, Güneş’in ne zaman ve ne kadar güçlü en aktif haline ulaşacağını tam olarak tahmin etmede yetersiz kaldı.

Güneş’in kutupları üzerinde uçan tek önceki görev, 1990’da fırlatılan NASA’nın Ulysses sondasıydı. Ancak Ulysses’in Güneş’in manyetik alanını ölçmek için kameraya sahip olmadığı unutulmamalıdır. Solar Orbiter, 24 Aralık 2026’ya kadar Güneş etrafında 17 derecelik bir açıyla dönerek keşiflerine devam edecek. Bu tarihte, bir sonraki Venüs geçişi yörüngesini 24 dereceye eğecek ve 2029’da uzay aracı, gezegen düzleminin 33 derece üzerine çıkacak.

Related Posts

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Kepler-725c isimli gezegen, biyolojik yaşam için uygun olabilir

Çin Bilimler Akademisi’nin son araştırmalarına göre, Kepler-725c adlı gezegen, sıvı suyun varlığıyla yaşam barındırma potansiyeline sahip olabilir. 2400 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin özellikleri, bilim dünyasında heyecan uyandırıyor.

Çinliye teşvik yerliye haksızlık

MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, Çinli üreticilere verilen ÖTV teşvikine ilişkin, “Verilen teşvikler anlamında bir haksız rekabet olduğunu düşünüyoruz. Biz, mesela hibrit motoru modellerimizde, üretmemize rağmen benzer teşviki alamadık. Dolayısıyla istediğimiz araç adedlerini satamadık” dedi.