Hamas tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası alanda 80 ülkenin işgalci İsrail hükümetinin Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım ve etnik temizlik suçlarına karşı ortak bir bildiri yayınladığı belirtildi.
Açıklamada, Ekim 2023’te başlayan İsrail saldırılarının Gazze’yi “en kötü insani krizle” karşı karşıya bıraktığı vurgulandı ve uluslararası insani hukuka göre Filistinli sivillerin korunması çağrısına destek verildiği bildirildi.
Söz konusu ülkelerin insani yardımların siyasi, askeri veya güvenlik amaçlarıyla kullanılmasına karşı olduklarının altını çizen açıklamada, Gazze halkına yardım ulaştırılması için baskı kurulması gerektiğine dikkat çekildi ve “İsrail’in uyguladığı açlık politikalarına son verilmesi ve Gazze’ye yönelik acımasız kuşatmanın sona erdirilmesi” çağrısı yapıldı.
Açıklamada, dünya ülkelerine de Filistin halkına karşı işlenen “Siyonist suçları” kınamaları ve Gazze’ye yönelik acımasız saldırıları durdurmak için savaş suçlusu olarak nitelendirilen Binyamin Netanyahu hükümetine karşı somut yaptırımlar uygulanması için çağrıda bulunuldu ve Netanyahu’nun insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı hesap vermesi istendi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yayınlanan Birleşmiş Milletler’e hitaben yayınlanan ortak bildiride, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’nin İsrail soykırımı tarafından ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduğu belirtildi. Bildiride, Gazze’deki sivillerin “açlık tehdidi” altında olduğu vurgulandı.
80 ülkenin yayınladığı ortak bildiride, silahlı çatışma bölgelerinde insani yardımların siyasi, askeri veya güvenlik amaçları için kullanılmasının kesinlikle kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Türkiye, Mısır, Cezayir, Bahreyn, Sudan, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Güney Afrika, Umman, Endonezya ve Avustralya gibi ülkeler de söz konusu bildiriye imza atmıştır.