Hamas’tan yeni teklif: Rehineleri tek seferde bırakalım, İsrail çekilsin, ateşkes kalıcı olsun

Hamas, ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasında serbest bırakılması öngörülen İsrailli rehineleri tek bir seferde salıvermeyi önerdi. Ancak Hamas Sözcüsü Hazem Qassem 60’tan fazla rehinenin serbest kalması karşılığında İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesini ve savaşa son verilmesini istediklerini belirtti.

Hamas, aynı açıklamada İsrail’in grubun tamamen silahsızlanması ve Gazze’den çıkması talebini de reddetti.

İsrail’den henüz bu teklife yanıt gelmedi. Ancak İsrail siyaset sahnesinde, özellikle de aşırı sağda, savaşı sona erdirmek ve Hamas’ın Gazze’de siyasi ve askeri iktidarına devam etmesi kabul gören bir fikir değil.

Netanyahu, savaşın amaçlarından birini İsrail’in Hamas’ı yok etmesi ve Gazze’den tamamen çıkartılması olarak açıklamıştı.

Hamas’ın teklifinin, takasların uzun bir sürece yayılarak aşama aşama yapılmasını eleştiren ABD Başkanı Donald Trump’a bir taviz olabileceği yorumları yapılıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalar süren gecikmelerin ardından, görüşmelerin ikinci aşaması için bir müzakere heyeti göndermeyi kabul etmişti.

İsrail medyasındaki haberlere göre Netanyahu, daha çok rehinenin serbest kalması için anlaşmanın ilk aşamasını uzatmak istediğini söyledi. Ancak Hamas anlaşmanın şimdiki haline bağlı kalmakta ve tamamlamakta kararlı.

Ateşkeste ikinci aşamanın daha zorlu bir müzakere sürecini içereceği, kalıcı ateşkesin ancak bu noktada gündeme gelebileceği tahmin ediliyor.

Netanyahu’nun 20 Ocak’taki ABD ziyareti sırasında DonaldTrump’ın “Gazze’yi devralacağız” sözleri bölgeyi yeni bir krizin eşiğine getirmişti.

Trump Filistinlilerin “başka bir yere gitmesini” savunurken, ABD’nin bölgeyi “Orta Doğu’nun Riviera’sına dönüştürmeyi” üstleneceğini iddia etmişti.

Söz konusu açıklamalara Filistinlilerin yanı sıra ABD’nin müttefiklerinden de itirazlar ve tepkiler yöneltildi.

Planın ikinci aşamasında “savaşın kalıcı bir şekilde sona ermesi” için müzakereler öngörülüyor.

Üçüncü aşamada ise Gazze’nin yeniden inşa sürecine girişilmesi planlanıyor.

Müzakerelerde Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD arabuluculuk yapıyor.

Şu anda Gazze’de toplam 73 kişi rehin tutuluyor. Rehineler İsrail askerleri ve hem hayattaki hem de ölmüş sivillerden oluşuyor. Bunlar arasında Tayland ve Nepal vatandaşları da var.

Hamas 7 Ekim 2023’teki saldırısında 251 kişiyi rehin almış ve 1200 dolayında kişiyi öldürmüştü.

İsrail’in karşılık olarak giriştiği, 15 ay süren saldırılarda Gazze’deki Sağlık Bakanlığına göre 47.460 Filistinli öldü ve bölge büyük bir yıkıma uğradı.

Related Posts

Fahrettin Altun’dan görevden alındıktan sonra dikkat çeken açıklama

İletişim Başkanı Fahrettin Altun görevden alındı. TİHEK’in başına getirilen Altun’un yerine ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı. Altun, görevden alındıktan sonra yaptığı ilk açıklamada Erdoğan’a teşekkür etti.

Köprünün ortası çöktü, araçlar tek tek nehre düştü: 9 ölü

Hindistan’ın batısında bulunan Gucerat eyaletinde korkunç bir olay meydana geldi. Vadodara ile Anand bölgeleri arasında ulaşımı sağlayan yaklaşık 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasında yer alan bölüm aniden çöktü. Yetkililer, çökme …

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Bu marka krakerler geri çağrılıyor: Etikette büyük hata

Amerika Birleşik Devletleri’nde, popüler atıştırmalık markası Ritz’in fıstık ezmeli krakerleri yanlış ambalajlama nedeniyle ülke genelinde acil olarak geri çağrıldı.

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …