Kısa vadeli dış borç stokunda kısmi düşüş: 173 milyar dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kamuoyuna Duyurdu: Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemine ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı.

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Yüzde 0,2 Azaldı ve 173 Milyar Dolara Geriledi

TCMB’nin raporuna göre, kısa vadeli dış borç stoku, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak 172,7 milyar dolar seviyesine geriledi. 1 yıldan daha kısa vadeli borçları temsil eden kalan vade bazında kısa vadeli dış borç stoku ise 224,8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bankaların kısa vadeli dış borç stoku mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarak 77,8 milyar dolar olurken, Merkez Bankası kaynaklı yükümlülükler yüzde 4,2 azalarak 30,2 milyar dolara indi.

Yerleşiklerin Mevduatında Artış Gözlendi

Bankaların yurt dışından sağladıkları kısa vadeli krediler bir önceki aya göre yüzde 3,5 azalarak 18,6 milyar dolara geriledi. Yurtdışı yerleşik bankaların Türkiye’deki mevduatı ise yüzde 1,1 artarak 18,5 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Banka dışı yurtdışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları yüzde 3,5 artarak 19,5 milyar dolar olurken, TL cinsinden mevduatları yüzde 0,9 oranında artış göstererek 21,3 milyar dolar oldu.

Diğer sektörler kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 64,8 milyar dolara yükseldi.

Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler yüzde 1,5 artarak 60,7 milyar dolar olurken, nakit kredilere dayalı yükümlülükler yüzde 6,9 azalarak 4,1 milyar dolar seviyesine indi.

Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu incelendiğinde, yüzde 35’inin dolar, yüzde 26’sının euro, yüzde 24’ünün TL ve yüzde 15’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Mart itibarıyla kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokunda, Merkez Bankası ile genel hükümetin toplam yükümlülükleri azalış gösterirken, bankalar ve diğer sektörlerin yükümlülüklerinin arttığı kaydedildi.

Related Posts

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor (20 Mayıs 2025)

ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından artan risk algısına karşın, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin gelişmeler ve ABD’nin partnerleriyle olan ticari müzakerelerine yönelik iyimserliklerin etkisiyle küresel piyasalarda karışık bir seyir …

ABD’li şirketten pil hücrelerini Türkiye’de üretme kararı

Kontrolmatik iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, ABD’nin en büyük bağımsız pil üreticilerinden Our Next Energy ile lityum demir fosfat pil hücrelerinin Türkiye’de üretimi için iş birliği anlaşması yaptı.

İslam Memiş altın tahminini açıkladı: Altın yükselecek mi, düşecek mi?

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın/TL fiyatında ons altına bağlı olarak 4 bin TL altına gerilemenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Haziran sonrası için yeniden yükseliş öngördüğünü ifade eden Memiş, yatırımcılara panikle satış yapmamaları çağrısında bulundu. Gümüşte ise yüksek kazanç potansiyeli olduğunu vurguladı.

İstanbul’da tanıtılmıştı Türkiye’de de satışa çıktı

Opel, geçen yıl küresel basın lansmanını İstanbul’da gerçekleştirdiği elektrikli yeni “Frontera” modelini Türkiye’de satışa sundu. İki farklı donanım paketi seçeneğiyle satışa çıkan Opel Frontera, 1 milyon 345 bin TL’den başlayan fiyatlara sahip. Araçta tamamen elektriklinin yanı sıra 48V hibrit teknolojisine sahip versiyon da mevcut.

Soğuk havalar dondurma satışlarını yavaşlattı!

Eskişehir’de geçmiş aylarda hava sıcaklarının ortalamaya göre düşük seyretmesi nedeniyle dondurma satışları yavaşladı. Eskişehir’de 30 yıldır dondurmacılık yapan Mahmut Palas, satışların nisan ayındaki serin havalar nedeniyle geçen seneye göre yavaş …

Bakan Kurum: 250 bininci konutun anahtarını teslim edeceğiz

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesi 11 ilde bugüne kadar 201 binden fazla yuvayı, iş yerini hak sahiplerine teslim ettiklerini, 2025’in sonuna kadar da toplam 453 bin bağımsız bölümü tamamlayacaklarını belirterek, “Bugün deprem bölgesinde yürüttüğümüz son derece kapsamlı çalışmalar bir inşa hareketinden çok daha fazlasıdır, bu, bir milletin kararlılığının göstergesidir, yeniden doğuşunun da ispatıdır” dedi.