Küresel ısınma kadınlarda kanser riskini artırıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yapılan yeni bir araştırma, küresel ısınmanın meme, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserlerinin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını artırdığını gösterdi. Uzmanlar, iklim değişikliğinin kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapıyor.

Kanser Vakaları ve Sıcaklık Artışı

Frontiers in Public Health dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Cezayir, Bahreyn, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin’de kanser vakaları ve ölüm oranları incelendi. Her 1 santigrat derece sıcaklık artışının, 100 bin kişide kanser vakalarını ortalama 173 artırdığı ve toplamda 280 vakaya yükselttiği belirlendi.

En Büyük Artış Yumurtalık Kanserinde

Yapılan araştırmaya göre, yumurtalık kanserinde en büyük artış gözlenirken, meme kanseri vakalarındaki artış daha düşük seviyede kaldı. Sıcaklık artışıyla ölüm oranları da paralel olarak yükseldi; her 1 derece sıcaklık artışında 100 bin kişide ölüm oranı 171 artarak 332’ye çıktı. En büyük artış yumurtalık kanserinde, en düşük artış ise rahim ağzı kanserinde kaydedildi.

En Fazla Artış Gösteren 6 Ülke

Ülkeler bazında değerlendirildiğinde, Katar, Bahreyn, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye’de sıcaklık artışları ile kanser vakaları ve ölümlerin belirgin şekilde arttığı görüldü. Örneğin, Katar’da meme kanseri vakalarının sıcaklık artışına bağlı olarak 100 bin kişide 560 vaka arttığı tespit edildi. Bahreyn’de ise bu artış 330 vaka olarak kaydedildi.

Uzmanlardan Uyarılar

Makalenin yazarı Dr. Wafa Abuelkheir Mataria, “Sıcaklıklar arttıkça, kadınlarda kanser ölümlerinde artış yaşanıyor. Bu kümülatif etki, halk sağlığı açısından önemli” dedi. Ortak yazar Dr. Sungsoo Chun ise kadınların iklim değişikliğine bağlı sağlık risklerine karşı daha savunmasız olduğunu ifade ederek, “Hamilelik gibi fizyolojik durumlar ve sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar kadınların riskini artırıyor” şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği ve Kadın Sağlığı

Uzmanlar, iklim değişikliğinin kadınlarda kanser vakalarını artırmasının yanı sıra, sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizliklerin bu riski artırdığını belirtiyor. Kadınların çevresel tehlikelere maruz kalma riski ve erken teşhis imkanlarının kısıtlı olması, hastalıkların daha ağır seyretmesine neden olabiliyor.

Bu çalışma, küresel ısınmanın sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, iklim krizinin kadın sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Related Posts

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Diz kireçlenmelerinde cerrahi müdahaleye alternatif bir yöntem olarak öne çıkan ve yaklaşık 1 saat süren bir operasyon olan “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniği hastaların yaşam kalitelerini artırıyor.

Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!