Küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor (20 Mayıs 2025)

“`html

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: ABD Kredi Notu ve Jeopolitik Riskler

ABD’nin kredi notunun düşmesiyle birlikte artan risk algısına rağmen, Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelişmeler ve ABD’nin ticaret ortaklarıyla yürüttüğü müzakerelere yönelik iyimserlik, küresel borsalarda dalgalı bir grafik çiziyor.

Yatırımcılar, ABD’nin ticaret partnerleriyle gerçekleştirdiği tarife görüşmelerini ve Rusya-Ukrayna arasında olası arabuluculuk süreçlerini dikkatle izlerken, jeopolitik risklerin azalabileceği yönünde artan iyimserlik, varlık fiyatlamalarında dikkate değer bir etki yaratıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini vurgulayarak, iki ülke arasında müzakerelerin yakın zamanda başlayacağı müjdesini verdi.

Bu görüşmenin atmosphere ve ruhunun olumlu olduğunu belirten Trump, Rusya’nın savaşın sona ermesinin ardından ABD ile geniş çapta ticaret yapmak istediğini ifade etti ve bunun için kendisinin de destek vereceğini söyledi.

Analistler, Trump ile Putin arasındaki görüşmenin yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildiğini, küresel çatışmaların azalmasının risk iştahını artıracağını ve savaş sonrası bölgelerin yeniden inşasının pek çok ekonomik fırsat doğuracağını ifade etti.

Rusya’nın ABD ve Avrupa ile yeniden ilişkilerini güçlendirerek enerji fiyatlarının düşmesine katkıda bulunabileceğini belirten uzmanlar, imalat maliyetleri ve enerji giderlerindeki azalmaların, küresel ölçekte dezenflasyon yaratabileceğini öngörüyor.

FED, Dikkatini Bekle-Gör Stratejisine Vermiş Durumda

Diğer yandan, tarifelerin ABD ekonomisine olan etkilerine dair belirsizlikler, temel risk unsurlarından biri olarak dikkat çekmeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin bu konudaki açıklamaları da yakından izleniyor.

Dün, New York Fed Başkanı John Williams, tarifelerin dalgalı seyri nedeniyle belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekti. Williams, bu belirsizlik dolayısıyla Fed’in faiz oranlarını bu zamana kadar sabit bıraktığını ve önümüzdeki süreçte durumun netleşmesinin uzun zaman alabileceğini belirtti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de mevcut belirsizliklerin varlığının altını çizerek, durumu netleştirmek için 3 ila 6 aylık bir bekleme süresine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ise fiyat artışlarının kalıcı enflasyona dönüşmemesi için dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Tüm bu gelişmeler sonrasında, piyasalarda Fed’in ilk faiz indirimine eylül ayında gideceğine dair fiyatlamalar yapılırken, yıl boyu toplamda 2 faiz indiriminin gerçekleşmesi bekleniyor.

ABD Tahvil Piyasasında Alış Eğilimi Hegemonik Oluyor

Ticaret müzakerelerindeki iyimserlik ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle, ABD tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir gözlemleniyor. Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesi sonrası, 10 yıllık tahvil faizi %4,57 seviyesine kadar yükselirken, şimdilerde 11 baz puan düşerek %4,46 seviyesinde işlem görüyor.

Altının ons fiyatı, dün %0,8 artışla 3.230 dolardayken, yeni işlem gününde düşüş göstermektedir. Şu anda altının ons fiyatı %0,6 azalışla 3.213 dolardan işlem görmekte. Dolar endeksi ise yeni günün başlangıcında %0,1 düşerek 100,4 seviyesine çekildi. Brent petrolün varil fiyatı ise %0,2 oranında azalarak 64,9 dolardayken işlem görüyor.

New York Borsası’nda ise S&P 500 endeksi %0,09 ve Dow Jones endeksi %0,32 oranında yükseliş gösterirken, Nasdaq endeksi ise yatay bir seyir izledi. ABD’nin endeks vadeli kontratları ise yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa’da Enflasyon Verileri ECB’yi Rahatlattı

Avrupa borsaları, dünkü duraklama sonrası nisan ayı tüketici enflasyonunun beklentilere paralel gelmesiyle karışık bir seyir izlemekte. Bu gelişme, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimleri için alan kazanması açısından önemliydi.

Bölgedeki imalat faaliyetlerindeki daralmalar ve resesyon endişeleri, temel ekonomik zorluklar olarak devam ederken, ECB’nin sıkı para politikası firma finansman maliyetlerini yükseltmektedir. Mart ayında %2,2 olan yıllık bazda tüketici enflasyonu, nisan ayında da %2,2 seviyesinde kalarak ECB’nin faiz indirim sürecine devam etmesini sağlamaktadır.

Öte yandan, ABD’nin tarifelerinin küresel etkileri, büyüme tahminlerini etkiliyor. Avrupa Birliği Komisyonu, ABD ile olan ticari gerilimler sonrasında Avro Bölgesi’nin bu yılki ekonomik büyümeyi %1,3’ten %0,9’a ve gelecek yıl için %1,6’dan %1,4’e düşürdü.

Bu gelişmelerin ardından, para piyasalarında ECB’nin 5 Haziran’da yapacağı para politikası toplantısında 3 temel faiz oranını 25 baz puan düşürmesi bekleniyor.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi %0,70, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise %0,17 oranında yükseldi. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %1,2 düşerken, Fransa’da CAC 40 endeksi yatay seyretti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar pozitif yönde seyir izlemeye başladı.

Çin, 7 Aydan Sonra Gösterge Faizlerini İndirdi

Asya tarafında da pozitif gelişmeler yaşanmakta. Çin, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) 7 ay aradan sonra 10 baz puan indirim gerçekleştirdi. Ulusal Bankalararası Fon Merkezi’nden alınan bilgilere göre, 1 yıllık kredi faizi %3, 5 yıllık kredi faizi ise %3,5 seviyesine çekildi.

Çin’deki 18 banka, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) borçlanma faizi üzerine eklediği kar payı bildirimlerine göre LPR belirleniyor. 1 yıl vadeli kredi faizi genel olarak kurumsal kredilerde referans alınırken, 5 yıllık faiz oranı emlak kredileri için kullanılmaktadır.

Bu gelişmelerle, kapanış öncesi Japonya’daki Nikkei 225 endeksi %0,5, Güney Kore’nin Kospi endeksi %0,2, Çin’in Şanghay bileşik endeksi %0,5 ve Hong Kong’daki Hang Seng endeksi %1,4 oranında yükseliş gösterdi.

Yurt İçinde Yoğun Veri Takvimi Bekleniyor

Borsa İstanbul, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tatili nedeniyle dün işlem görmedi. Pay piyasasında, 15 Mayıs tarihli işlemler bugün, cuma günü yapılan işlemlerin takası ise yarın gerçekleştirilecektir.

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi günü %1,33 değer kazanarak 9.668,36 puandan kapatmıştı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ise BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, normal seans kapanışına göre yatay bir seyirle 11.067,00 puanda işlem gördü.

Dolar/TL, dün %0,3 artarak 38,7770 seviyesinden kapanmışken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışına göre %0,1 artışla 38,8340 seviyesinden işlem görmekte.

Analistler bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, kısa vadeli dış borç istatistikleri, tüketici güven endeksi ve Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi gibi önemli verilerin takip edileceğini belirtirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.900 puan direnç, 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu dile getirdiler.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 10.00 Türkiye, nisan ayı konut fiyat endeksi
  • 10.00 Türkiye, mart ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri
  • 10.00 Türkiye, mayıs ayı tüketici güven endeksi
  • 10.00 Türkiye, nisan ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)
  • 11.00 Avro Bölgesi, mart ayı cari denge
  • 17.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı tüketici güven endeksi

“`

Related Posts

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Brent petrol 75,25 Dolara Düştü: Orta Doğu gerilimi azalıyor mu?

Dün 77,52 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,32 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.24 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,7 azalarak 75,25 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Toplu sözleşmede kriz: Türk-İş harekete geçiyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerine ilişkin taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Ankara’da yürüyüş gerçekleştirdi. Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kadar yapılan …

İnşaat üretim endeksi arttı

İnşaat üretim endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi.

AKP’den asgari ücrete ara zam açıklaması: “Zamanı geldiğinde…”

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete ara zam açıklamalarında. Asgari ücret enflasyon karşısında erirken hükümwetin takviminde ara zammın olup olmadığı merak konusu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, asgari …