Mali Müşavirlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri

Kayseri Muhasebeciler Odası Başkanı, Mali Müşavirlerin Yaşadığı Sorunları Gündeme Taşıdı

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya, mali müşavirlerin son yıllarda karşılaştığı sorunların mesleğin sürdürülebilirliğini tehlikeye soktuğunu belirtti. Başkan Yedikaya, çözüm önerilerini paylaştı.

Ali Yedikaya, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemlerinde bulunan bilgilerin meslektaşlardan tekrar talep edilmesinin gereksiz iş yükü oluşturduğunu vurgulayarak, “Analitik tabloların hazırlanması gibi zaman alıcı süreçler, zaten yoğun olan meslektaşlarımızın işlerini daha da zorlaştırıyor. Bu süreçlerin dijital dönüşüm gerekliliklerine uygun olarak basitleştirilmesi gerekiyor” dedi. Yedikaya ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerin ve değişen oranların meslektaşlar üzerindeki stresi artırdığını belirterek, “Yeni sistemlere ve oranlara adapte olurken, mükellefleri bilgilendirmek zorundayız. Ancak, incelemelerde mükerrer bilgiler istenmesi ve süreçlerin karmaşıklaştırılması, meslektaşlarımızın tükenmişlik hissetmesine sebep oluyor” diye ekledi.

Yedikaya, GİB sistemlerindeki verilerin tekrar talep edilmesinin sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, analitik tablolar için ortak standartlar oluşturulması ve dijital araçlarla sürecin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca incelemelerin prosedür odaklı değil, verimli ve sonuç odaklı bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Başkan Yedikaya yetkililere seslenerek, “Mali müşavirler olarak, iş dünyasının sürdürülebilirliği için önemli bir rol üstleniyoruz. Ancak bu rolü yerine getirebilmek için üzerimizdeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Meslektaşlarımızın maruz kaldığı tükenmişlik sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin öncelikli konularından biri olmalıdır” şeklinde konuştu. – KAYSERİ

Related Posts

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Brent petrol 75,25 Dolara Düştü: Orta Doğu gerilimi azalıyor mu?

Dün 77,52 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,32 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.24 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,7 azalarak 75,25 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Toplu sözleşmede kriz: Türk-İş harekete geçiyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerine ilişkin taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Ankara’da yürüyüş gerçekleştirdi. Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kadar yapılan …

İnşaat üretim endeksi arttı

İnşaat üretim endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi.

AKP’den asgari ücrete ara zam açıklaması: “Zamanı geldiğinde…”

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete ara zam açıklamalarında. Asgari ücret enflasyon karşısında erirken hükümwetin takviminde ara zammın olup olmadığı merak konusu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, asgari …