Mühürsüz satılan etlere dikkat: “Ne eti olduğu belli değil”

Sağlık Haberleri

Adana’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, birçok işletmede kebap harcında taşlık ya da tek tırnaklı hayvan eti bulunmuş.

Bu durum, dürüst esnafı bile zan altında bırakırken, hala mühürsüz et satışı yapan işletmeler olduğunu ortaya koyuyor.

Uzmanlar, mühürsüz satılan etin kaynağının belirsiz olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

KEBAPÇILARDAN UYARI

Adana’da faaliyet gösteren kebapçı Yaşar Aydın, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Geri Adana kebabı, erkek kuzu etinden yapılır. Biz de her zaman erkek kuzu eti ve kaburgayı tercih ediyoruz. Ben mühürlü et kullanırım. Etleri mezbahada keserim, kaçak kesim olmaz. Dana eti, dişi kuzu ya da kuyruk yağı kullanmam. İnsan sağlığı en önemli şeydir. Bir işi yaparken vicdanen rahat olmanız gerekir.”

ETİN NE OLDUĞU BELİRSİZ

Sağlık risklerine dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:

Bir işi doğru yapmanız gerekir. Hiçbir engel veya sağlıksızlık kabul edilemez. Tavuk kesimi ayrı yerde yapılmalı, et kesim yeri de ayrı olmalıdır. Bıçaklar bile ayrı olmalıdır. Çünkü bu ürünler hızla bulaşabilir. Sebzeler, et ve tavuk saklama alanları ayrılmalıdır. Mühürsüz etler kaçak kesimi işaret eder. Bu etin cinsiyeti veya kaynağı belirsizdir. Vatandaşların mühürsüz et tüketmemesi gerekir.

“SAĞLIK ÖN PLANDA”

Sağlıklı üretimin Adana’nın prestijini artıracağını vurgulayan Aydın, “İşletmeler ne kadar temiz olursa, Adana kebabının lezzetine diyecek yok. Marka değerimiz artar. Hijyen kurallarına riayet etmeliyiz. Bu işleri önce kendimiz için yapmalıyız. Sağlık her şeyden önce gelir. Bu ciddi bir iştir.” dedi.

TEMİZLİK ÖNEM TAŞIYOR

Adana’da kebap yiyen vatandaşlar da temizlik konusuna hassasiyet gösteriyor.

Antalya’dan gelen Kamile Aslan, mekan seçiminde hijyenin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Adana kebabını ilk defa denedim ve çok beğendim. Bir restorana gittiğimde öncelikle temizliğe dikkat ediyorum. Temizlik benim için hayati önem taşıyor.”

Müşteri Gökhan Aslan ise, toplum sağlığı açısından hijyen kurallarının mutlaka uygulanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.