Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş ve Eşi Hatice Kelpetin Arpaguş Kimdir?
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, son zamanlarda yaptığı açıklamalarla gündemin odağında yer alıyor. Özellikle Cuma hutbesi ve 29 Ekim mesajıyla dikkat çeken Arpaguş’a, CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Hayırlı olsun” ziyaretinde bulunacak.
Safi Arpaguş’un bu dönemde ön planda olmasıyla birlikte perde arkasında, aynı akademik disiplinden gelen sessiz bir figür var: Eşi, Prof. Dr. Hatice Kelpetin Arpaguş.

Hatice Kelpetin Arpaguş, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Kelâm Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapıyor ve Türkiye’de Osmanlı halk dindarlığı üzerine çalışmalarıyla tanınıyor. Onu tanıyanlar, düşüncelerini sakin bir şekilde ifade eden ancak etkileyici bir hoca olarak nitelendiriyor.
1968 yılında Edirne’de doğan Hatice Kelpetin Arpaguş, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde eğitim aldı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarında İslam hayatı ve Osmanlı geleneği üzerine araştırmalar yaptı.
Çalışmaları akademik camiada dikkat çeken Arpaguş, Osmanlı halkının İslam anlayışı ve kaynakları konusunda önemli bir kitaba imza attı. Kelâm tarihi, Osmanlı düşüncesi, Gazâlî okumaları ve akıl-vahiy ilişkisi alanlarında uzmanlaşmıştır.
Eğitimine ve araştırmalarına devam eden Hatice Kelpetin Arpaguş, eşi Prof. Dr. Safi Arpaguş’un 2024 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na atanmasının ardından sessizliğini korumuş ve akademik çalışmalarından ödün vermemiştir.
DİPNOT: “Kelpetin” kelimesi, Anadolu ağızlarında “kerpeten”in eski biçimini ifade etmektedir. Kelime, bir şeyi sıkıca kavrayan el aleti anlamına gelmektedir.
