RTÜK’e ‘gündem dışı rapor’ tepkisi: ‘Hukuk devletlerinde kabul gören bir durum değil!’

RTÜK Toplantısında Beş Medya Kuruluşuna Yaptırımlar Kabul Edildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 20 Mart 2025 tarihli 2025/12 sayılı toplantısında, toplantının başlamasına 20 dakika kala üyelere gönderilen ve 4 kuruluşa (NOW, Tele 1, Halk Tv ve SZC TV) ilişkin beş ayrı izleme raporunun gündeme alınması “oy çokluğuyla” kabul edildi.

Üst Kurul Üyesi Tuncay Keser, karara karşı oy kullandı ve toplantının ilgili müzakerelerine katılmadı.

Keser, muhalefet şerhinde, Üst Kurul’un çalışma usullerine göre üyelerin toplantı gündeminin en az bir gün önceden bilgilendirilmesi gerektiğini, ancak bu toplantıda gündem değişikliğinin sadece 20 dakika öncesinden bildirildiğini hatırlattı.

Keser, medya kuruluşlarına yüzde 5’e kadar idari para cezası ile 5 kez program durdurma gibi ağır yaptırımlar öngören raporların daha uzun hazırlık ve değerlendirme süresi gerektirdiğini söyledi.

“RTÜK HASSAS VE ÖLÇÜLÜ DAVRANMALI”

Keser, “Gündemde, yayınlarında ihlal olduğu gerekçesiyle izleme raporları bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, ek yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören raporlarla ilgili, sağlıklı ve verimli bir müzakere yapılması için 20 dakikalık hazırlık süresinin yeterli olmadığına kuşku yoktur. Gerekli hazırlık süreci olanağı tanınmayan bir ortamda, nitelikli bir müzakere yapılması mümkün değildir. Hazırlık için yaklaşık ‘20 dakika’ verilen ‘acil’ görüşmelerden, adil sonuç çıkması da mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Karşı oy yazısında Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına da atıfta bulunan Keser, ifade ve basın özgürlüğüne müdahalenin ancak demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun, ölçülü ve son çare olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Üst Kurulun bu tür süreçlerde daha özenli hareket etmesi gerektiğini belirten Keser, “RTÜK’ün yayıncılara yönelik düzenleme ve denetim görevini yürütürken adil, ölçülü ve hakkaniyetli olması gerekir” dedi.

“HUKUK DEVLETLERİNDE KABUL GÖREN BİR DURUM DEĞİL”

Ayrıca Keser, söz konusu medya kuruluşlarına yönelik yaptırımların sıklığına dikkati çekerek bu durumun kamuoyunda RTÜK’ün tarafsızlığına yönelik soru işaretleri doğurduğunu ifade etti.

Keser, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Gündem dışı olarak görüşülmesi istenen raporlar, SZC, Halk TV, NOW ve Tele 1 logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarla ilgilidir ve bu kuruluşlar, son birkaç yılda en fazla yaptırımla karşılaşan kanallardır. Bu durum, yayıncı kuruluşların basın ve ifade özgürlüğü konusunda çok hassas ve adil davranılmadığı algısını doğurmakta, tarafsız olması gereken Üst Kurulun yaptırım kararlarını sorgulanır hale getirmektedir.

Çok sesliliği boğan, yorum ve eleştiri hakkını cendereye alan bu durum sürdürülebilir değildir. Hak ve özgürlüklere keyfi müdahale hukuk devletlerinde ve çağdaş demokrasilerde kabul gören bir durum değildir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin çerçevesini çizdiği demokratik toplum düzeninin gerekleriyle de örtüşmemektedir.”

Related Posts

Pakistan’dan Keşmir’de gıda stoku talimatı

Tansiyonun giderek arttığı Keşmir’in Pakistan idaresindeki bölümünde vatandaşlardan iki aylık gıda stoku yapmaları istendi. Hindistan ile Pakistan arasında 22 Nisan saldırısından beri gerilim yüksek.

Başarının gizli formülü: Bilim insanları CEO’ların ortak özelliğini açıkladı

Bilim insanlarına göre, Steve Jobs, Bill Gates ve Mark Zuckerberg gibi dünyaca ünlü CEO’ların başarılarının ardında güçlü liderlik ya da vizyon değil, bambaşka bir ortak özellik olabilir.

İstanbul’da 1 Mayıs gözaltıları: 36 kişi adliyeye sevk edildi

İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 372 kişi serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan 36’sı adliyeye sevk edildi.

Evde otururken açılan ateşle öldü: Eski sevgilisi gözaltında

İzmir’in Beydağ ilçesinde, tek katlı evde babasıyla oturan Aysun Candan (20), pencereden tabancayla açılan ateşte hayatını kaybetti. Olaya ilişkin Candan’ın eski sevgilisi H.A. gözaltına alındı.

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin yeni açıklama: ‘Hayati riski devam ediyor’

Hastanede tedavisi devam eden DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in durumuna ilişkin konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, “Sırrı Bey ağır bir operasyon geçirdi, ağır bir süreçten geçiyor, takip ediyoruz” dedi.

Hatay’da rezerv alan tartışması | Çiftçiler itiraz ediyor, Valilik zorunluluğa dikkat çekiyor

Hatay’da 6 Şubat depremleri sonrası başlayan yapılaşma süreci devam ediyor. Yetişmiş ağaçların olduğu bölgelerin rezerv alanı ilan edilip kamusallaşmasına tepkiler sürerken Hatay Valiliği konu hakkında NTV’ye açıklamada bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir