“Sonsuz kimyasallardan” kurtulmanın hızlı yolu bulundu

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden Bilim İnsanları PFAS Maddelerini Parçalayabilen Yeni Bir Katalizör Geliştirdi

Sonsuz kimyasallar olarak da bilinen PFAS’lar (per- ve poliflorlu alkil maddeler) çevreye ve sağlığa olan olası etkileri nedeniyle endişe yaratıyor. Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bu maddeleri parçalayabilen yeni bir katalizör geliştirdi. PFAS’lar, doğada çözünmeyen yapısı nedeniyle özellikle su kaynaklarında ve canlı dokularda birikme eğiliminde bulunuyor.

Yeni geliştirilen katalizör, PFAS yapısındaki kimyasal bağları oda sıcaklığında kırabiliyor. Bu, yüksek sıcaklıklar ya da toksik metaller kullanmadan bu işlemi gerçekleştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Artık PFAS maddeleri daha güvenli ve basit bir şekilde parçalanabilecek.

PFAS’lar, dayanıklılıkları sayesinde birçok alanda önemli bir rol oynuyor. Ancak bu maddelerin yaygın kullanımı çevresel etkilerini artırıyor. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Avrupa Birliği, PFAS maddeleri üzerinde daha sıkı denetimler uygulamaya başladı. Bu durum, alternatif malzeme arayışları ve güvenli bertaraf yöntemleri üzerinde çalışmaların hızlanmasını sağladı.

Yeni Yaklaşım: DBA Molekülü

Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdikleri yöntemi 9,10-dihidro-9,10-diboraanthrasen (DBA) adlı bor bazlı bir moleküle dayandırıyor. DBA’ya eklenen iki elektron, PFAS benzeri yapıları hızla parçalayacak şekilde reaktif hale getiriyor.

Çalışmada, bu yöntem THF adlı bir çözücü içinde farklı florobenzen türevleri üzerinde test edildi. Elde edilen verilere göre, DBA molekülü, flor atomu sayısına bağlı olarak iki farklı şekilde çalışabiliyor. Bu yöntem C-F bağlarını kırmak için oldukça etkili bir şekilde kullanılabiliyor.

Araştırma ekibinden öğrenci Christoph Buch, “C-F bağlarını kırmak için elektronlara ihtiyaç var ve geliştirdiğimiz sistem bu elektronları oldukça verimli bir şekilde sağlayabiliyor” diyor. Mevcut yöntemlerde bu elektronlar genellikle lityum gibi reaktif metallerden elde ediliyor. Ancak ekip, gelecekte bu süreci elektrik akımıyla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Kullanım Alanı Genişliyor

Bu katalizör, temizlik alanının yanı sıra ilaç ve kimya endüstrilerinde de yeni fırsatlar sunabilir. Flor, birçok ilaç molekülünün dayanıklılığını artırmak için kullanılıyor. Araştırmacı Profesör Matthias Wagner, bu yöntemin flor atomlarının hassas kontrolünü sağlayarak moleküller üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini vurguluyor.

Related Posts

Bilim insanları 100 milyon yaşında zombi mantarı buldu

Bilim insanları, kehribar içinde neredeyse kusursuz bir şekilde korunmuş, 100 milyon yaşında bir ‘zombi mantarı’ bulduklarını duyurdular.

Güneş Sistemi’nin sınırında “fosil dünya” keşfedildi

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin dış sınırlarında yörüngesi 4.5 milyar yıldır değişmeyen “fosil” bir dünya olabileceği düşünülen gizemli gökcismi keşfetti.

Göz alıcı Eriksholm macerası oyuncuları mest etti

Eriksholm: The Stolen Dream, İsveç’in Göteborg kentinden 18 kişilik küçük bir ekibin geliştirdiği, 20. yüzyıl başlarında geçen kurgusal bir İskandinav kasabasında yaşananları konu alıyor. Oyuncular, hastalıktan yeni iyileşmiş genç Hanna karakterini …

Didim’de Drone Destekli Trafik Denetiminde 28 Sürücüye Cezalar Kesildi

Aydın’ın Didim ilçesinde gerçekleştirilen drone destekli trafik denetimlerinde 28 sürücüye toplamda 37 bin TL trafik idari cezası uygulandı. 115 aracın sorgulandığı denetimlerin devam edeceği açıklandı.

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Şempanzelerin tıpkı insanlar gibi modayı takip ettiği keşfedildi

Şempanzelerin kulaklarına ot takarak “moda” benzeri davranışlar sergilediği ve bitkilerle açık yaralarını tedavi ettiği gözlemlendi. Bilim insanlarına göre bu, insanlara özgü olduğu sanılan kültür ve sağlık bilgisinin primatlarda da bulunduğunu gösteriyor.