Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

İklim Değişikliği ve Enerji Dengesizliği: Bilim İnsanlarını Endişelendiren Durum

Stockholm Üniversitesi’nden meteoroloji profesörü Thorsten Mauritsen liderliğinde yapılan bilimsel bir değerlendirme, enerji dengesizliğindeki artışın nedenlerinin halen net olmadığını ortaya koydu. İlk etapta doğal değişkenlik ve El Nino gibi iklim olaylarının etkisi düşünüldü ancak dengesizliğin ısrarla artması bilim insanlarını endişelendirmeye devam ediyor.

Mauritsen, durumu “Modellemediğimiz bir şey eksik, ama ne olduğunu bilmiyoruz” diyerek özetledi ve karmaşıklığın altını çizdi. Bu artışın olası sebepleri arasında yansıtıcı yüzeylerin azalması gibi unsurlar ile deniz taşımacılığı kaynaklı aerosol miktarının düşüşü yer alıyor. Ancak net bir sebep henüz tespit edilebilmiş değil.

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer konu ise kritik verileri sağlayan NASA uydularının ömrünün yaklaşması. Şu anda en yüksek çözünürlükte dünya enerji dengesizliğini izleyen dört CERES uydusu aktif durumda. Fakat bu uyduların 2027 yılında tek bir Libera görevi ile değiştirilecek olması veri sürekliliğini tehdit ediyor.

Mauritsen, enerji dengesizliği ölçümlerinin iklim değişikliğini tahmin etmek için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bu dengesizlik devam ederse, sıcaklıkların istikrar kazanması için gereken karbon emisyon sınırımız daha da kısıtlanacaktır” açıklamasında bulundu. Enerji dengesizliğini ölçememek, adeta kör bir şekilde iklim sistemini yönetmek anlamına geliyor.

Yerden okyanus sıcaklıkları gibi verilerle bu ölçümler kısmen yapılabilmekte ancak bu verilerin yaklaşık 10 yıl gecikmeli olduğu ve düşük mekansal çözünürlüğe sahip olduğu unutulmamalıdır. Yeni fikirler geliştirilirken, mevcut finansman eksiklikleri NASA’nın uzun vadeli izleme kapasitesini tehlikeye atıyor.

Bilim insanları, dünya genelinde daha fazla gözlem imkanı ve araştırma yapılması konusunda çağrıda bulunuyor.

Related Posts

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Kepler-725c isimli gezegen, biyolojik yaşam için uygun olabilir

Çin Bilimler Akademisi’nin son araştırmalarına göre, Kepler-725c adlı gezegen, sıvı suyun varlığıyla yaşam barındırma potansiyeline sahip olabilir. 2400 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin özellikleri, bilim dünyasında heyecan uyandırıyor.

Çinliye teşvik yerliye haksızlık

MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, Çinli üreticilere verilen ÖTV teşvikine ilişkin, “Verilen teşvikler anlamında bir haksız rekabet olduğunu düşünüyoruz. Biz, mesela hibrit motoru modellerimizde, üretmemize rağmen benzer teşviki alamadık. Dolayısıyla istediğimiz araç adedlerini satamadık” dedi.

Polisin yeni gözdesi: Tesla Cybertruck

Tesla’nın paslanmaz çelik gövdeli dev elektrikli aracı Cybertruck, her ne kadar genel halk arasında çok yaygınlaşmasa da, polis güçleri arasında ilgi görmeye başladı. ABD’de ve Katar gibi farklı ülkelerde bazı polis birimleri bu aracı kullanırken, şimdi de Meksika’nın Jalisco eyaleti, 2026 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında bir dizi Cybertruck’ı filosuna katacağını duyurdu.

Yeni Apple güncellemeleri cihazları değiştirecek

iOS 19 ile tüm Apple cihazlarının değişim geçirmesi bekleniyor.

Google’den dev adım! Yapay zekayla gelen iletişim sihri

Google, dört yıl önce Project Starline adıyla başlattığı yenilikçi iletişim projesini, Google Beam olarak yeniden markalaştırarak resmen tanıttı. 2025 Google I/O konferansında duyurulan bu teknoloji, geleneksel 2D görüntülü görüşmeleri, yapay zeka ve …