TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

TCMB, Yabancı Para Zorunlu Karşılık Oranlarını Artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete’de ve basın duyurusu ile haftasonu yaptığı açıklamalarda yabancı para (YP) zorunlu karşılık (ZK) oranlarında ve ihracatçıların satış yapmakla yükümlü oldukları döviz miktarında artışa gitti.

Yapılan düzenlemelere göre, yabancı para mevduatları için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı.

TCMB ayrıca, ihracat bedellerinin asgari olarak TCMB’ye satılma oranını 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %5 olarak belirledi. Bu oran daha önce kademeli olarak %’tan %’e düşürülmüştü.

Aynı zamanda, firmaların ihracat bedellerini TL’ye çevirmelerine destek olmak amacıyla sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da %2’den %3’e yükseltildi. Bu destek, TCMB’nin aldığı kararla 31 Temmuz’a kadar geçerli olacak.

TCMB’nin hafta sonu aldığı diğer önlemler arasında, TL mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklara TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %86’sı yerine %86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılması da bulunuyor.

Bununla birlikte, tüzel kişi TL mevduat payı %’ın altında olan bankalara, ilgili pay için aylık %0.3 puan artırılması hedefi getirildi.

Son olarak, TCMB yurt içi yerleşiklerle yapılan bir yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranını 400 baz puan artırarak hesaplama yöntemlerinde de değişiklik yaptı.

TCMB, Mart ayında başlayan olaylar sürecinde faiz indirimlerine ara vererek faiz artışına yönelmişti. Küresel ticaret savaşlarının yol açtığı olumsuz etkilerle başa çıkmak için toplam 700 baz puanlık sıkılaştırma adımı atan TCMB, döviz rezervlerinde 55 milyar doların üzerinde kayıp yaşamıştı.

Related Posts

İşini kaybedenler artıyor: Son 2 ayda işsizlik maaşına başvuranların sayısı 498 bin 429!

İşini kaybedenler artıyor: Son 2 ayda işsizlik maaşına başvuranların sayısı 498 bin 429!

‘Türkiye dünyanın karavan üretim merkezi olabilir’

Türkiye karavan sektörü, 2025 yılında hem iç pazarda, hem de ihracatta güçlü bir ivme yakalarken, sektörün en önemli buluşmalarından biri olan Hobbyfest Karavan Festivali, 9-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Kozyatağı MetroGross Market Açık Otopark Alanı’nda düzenlenecek.

Almanya’da ehliyet almak artık bir lüks mü?

Almanya’da birçok genç için ehliyet artık karşılanamaz bir maliyet haline geldi. Artan şikâyetler reform çağrılarını da beraberinde getiriyor.

OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

OPEC+, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, düşen fiyatlara ve zayıf talep beklentilerine rağmen, Haziran ayında üretimi günde 411.000 varil artırarak, üst üste ikinci ay petrol üretim artışlarını hızlandırma konusunda anlaştı.

Avrupa’nın en ucuz işçileri biz olduk

Ücretli çalışanların kaybı gün geçtikçe büyüdü. Aylık ortalama gelir sıralamasında Bulgaristan’ın ardından en kötü ikinci ülke olduk. Asgari ücretlinin bir saatlik emeği, yalnızca bir ekmeğe yetiyor.

Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir