Temmuz zammı netleşiyor: Emekli, memur ve çalışanlar için beklenen senaryo

TÜİK Verilerine Göre, 2025 Enflasyon Farkları Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerine göre, 2025’in ilk dört ayının ekonomik durumu ortaya çıktı. Hükümet enflasyondaki azalışı vurgularken, vatandaşlar günlük hayatta henüz bu düşüşü hissetmediklerini belirtiyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun’a göre, enflasyondaki düşüş, fiyatların düştüğü anlamına gelmiyor, aksine fiyatlar hala yükseliyor ancak daha yavaş bir tempoda artıyorlar.

TÜİK verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı %13,36’ya ulaşırken, memur ve memur emeklileri için bu oran %12,29 olarak açıklandı. Mayıs ve Haziran ayları verileriyle birlikte Temmuz ayında ödenecek farkların netleşmesi bekleniyor.

Erdursun’un Dünya Gazetesi’nde yayımlanan köşe yazısında belirttiğine göre, memurlar için Temmuz ayında enflasyon farkının %17-18 aralığında olması tahmin ediliyor. Diğer yandan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %17-18 oranında bir artış yapılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETE YENİ ZAM GELECEK Mİ?

Asgari ücret tarafında durum farklı. Ocak ayında %30 oranında zam alan asgari ücrete, Temmuz ayında ek bir zam yapılmaması bekleniyor. Erdursun’a göre, eğer enflasyon farkı %17-18 aralığında olursa, hükümet asgari ücret konusunu tekrar gündeme getirmeyebilir. Bu durum diğer ücretliler için de ek zam yapılmayabileceği anlamına gelebilir.

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranları sonrasında, en düşük emekli aylığının 17.000-17.250 TL aralığında olması bekleniyor. Ancak Erdursun’a göre, yapılacak artışlar memurların, emeklilerin ve çalışanların alım gücünü yeterli derecede artırmaya yetmeyebilir.

Geçim sıkıntısının Temmuz’dan sonra daha da artabileceğine dikkat çeken Erdursun, ekonomik durumda belirgin bir değişiklik olmadıkça bu tablonun değişmeyeceğini aktarıyor.

Related Posts

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Türkiye’nin dev çay firması satılıyor

Türkiye’nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye’deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı.

Romanya perakende satışlarda aylık düşüş

Romanya’da perakende satışlar Mart 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında arttı. Ancak bu artış, Şubat ayında revize edilerek yüzde 4,7’ye çıkarılan büyüme oranına kıyasla belirgin bir yavaşlama gösterdi. Aylık bazda ise …

Putin: ‘Rusya, Çin otomobillerinin ana ithalatçısı konumunda’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya, Çin otomobillerinin ana ithalatçısı konumunda ve Çin’in otomobil üretimini Rusya’da gerçekleştirmek için attığı adımlardan ötürü memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Yüzde 35 zam yetmedi yüzde 70 istediler, yolu kestiler

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme sürecinde işçiler, pazarlığa yüzde 70 ile başlayan sendikanın yüzde 35’e razı gelmesine tepkili. Kocaeli’de 1500, diğer illerle birlikte 4 bin çalışanı ilgilendiren TÜPRAŞ’ta, örgütlü sendika Petrol-İş’in kabul ettiği anlaşma …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir