Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Özel, Davos’un ardından değerlendirdi: Türkiye yapay zekâ yarışının neresinde?

Davos Zirvesi’nde Yapay Zekâ Ana Gündem Maddesi Oldu

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2025 yılı için gerçekleştirdiği Davos Zirvesi, dünyanın dört bir yanından gelen karar vericileri, akademisyenleri, girişimcileri ve uzmanları bir araya getirdi. Bu yılki zirvenin en sıcak konusu yapay zekâ (AI-YP) olurken, Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ertürk Özel, “Avrupa ve Türkiye’nin yapay zekâ yarışındaki gelişmelere henüz yalnızca seyirci kalması, politik, altyapısal ve yetenek erişimi gibi engellerin aşılamaması durumunda büyük bir fırsat kaybına dönüşebilir ” değerlendirmesinde bulundu.

Yapay Zekâ Tartışmaları Davos’ta Ele Alındı

Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği 55. Yıllık Toplantıları kapsamında yapay zekâdaki son gelişmeler masaya yatırıldı. Yapay zekânın önemli bir gündem maddesi olduğu toplantıda, siyasiler ve iş dünyası liderleri yapay zekânın sunduğu risk ve fırsatları değerlendirdi.

Toplantının ardından, yapay zekâ tartışmalarını ele alan Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı ve hukukçu Osman Ertürk Özel, “Yapay zekâ yarışında Amerika lider bir konumda görünürken, Çin’in yüksek teknoloji donanımlı ve açık kaynak kodlu Deepseek çözümü ise son günlere damgasını vurdu. Avrupa ve Türkiye’nin ise bu gelişmelere henüz yalnızca seyirci kalması, politik, altyapısal ve yetenek erişimi gibi engellerin aşılamaması durumunda büyük bir fırsat kaybına dönüşebilir” dedi.

“Türkiye hâlâ treni kaçırmış sayılmaz”

Türkiye’nin yapay zekâ yarışında ilk aşamada en azından çok iyi bir yakın takipçi olması gerektiği açık” diyen Özel, şöyle devam etti:

Türkiye, genç ve yetenekli nüfusuyla hâlâ bu treni kaçırmış değil. Ancak bu avantajı değerlendirmek için kapsamlı yapay zekâ raporları hazırlanmalı, net stratejiler belirlenmeli ve insan kaynağına yatırım yapılmalı. Bunun yanında, yüksek kapasiteli bilişim altyapısı, modern veri merkezleri ve hızlı internet bağlantısı gibi kritik altyapılar için kaynak ayrılmalı. Yapay zekâ alanında güçlü bir ekosistem oluşturmak, Türkiye’nin bu küresel yarışta yerini alabilmesi için artık bir zorunluluk.”

“Doğru Girişimle Yatırımı Eşleştiren Verimli Bir Sistem İnşa Edilmeli”

“Öncelik teknoloji ve girişim ekosistemine yapılan yatırımın verimli hale gelmesini temin etmek olmalı. Türkiye, bu ekosisteme gerek muafiyetler gerekse de teşvikler yoluyla çok ciddi yatırım yapıyor fakat her zamanki gibi en temel meselemiz ‘verimlilik.’

Mesele gerçekten hak eden doğru girişim ile yatırımı buluşturabilme meselesi. Bu noktada sistemin teşvik ve muafiyetlerden ziyade girişimcilere doğrudan mali kaynak yaratılabilecek çözümlere yönelmesi gerekiyor. Kamu bankaları girişimlere özel krediler ve benzeri çözümler ile sürece katkı sağlamalı. Diğer yandan girişimleri önceleyen bir banka kurulması fikri üzerinde de durulması gerektiğini düşünüyorum.

Tabii ki ahbap çavuş diyalogları bir kenara bırakan ve gerçekten iyi elenmiş girişimleri hedefleyen bir sistem inşa edilmeli. Teknolojinin yeni dünyayı yakalamada en kestirme yol olduğunu unutmamalı, bu konuda dünyaya entegrasyonumuzu her zamankinden daha iyi seviyede tutmalıyız.” (ANKA)

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Bahçeli: Sivil direniş kışkırtmalarının darbeye davet olduğunun farkındayız, yüreğiniz yetiyorsa çıkın sokağa da görelim!

TIKLAYIN – RTÜK Başkanı Şahin’den Halk TV’ye: Gereği yapılacak

TIKLAYIN – Son anketten çarpıcı sonuç: İmamoğlu CHP’nin adayı, Mansur Yavaş bağımsız aday olursa oy oranları nasıl olur?

TIKLAYIN – “Turpun büyüğü” dediği bilirkişiyi açıkladı, hakkında dakikalar içinde soruşturma başlatıldı; İmamoğlu’nun çıkışını gazeteler nasıl gördü?

TIKLAYIN – Rıza Türmen | Türkiye’de ifade özgürlüğü

Related Posts

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.

Güneş’in güney kutbu ilk kez görüntülendi

Solar Orbiter uzay aracı, Güneş’in keşfedilmemiş güney kutbunu ilk defa gözler önüne serdi. Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA’nın ortak yürüttüğü bu çığır açan görev, Güneş’in manyetik alanının 11 yılda bir nasıl tersine döndüğünü anlamak için kritik …

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.