Türk girişimi Spacelis’ten uzaya özel katlanabilir güneş paneli atılımı

Ankara, Türkiye merkezli Spacelis, uzay ve savunma sanayii için hafif, katlanabilir ve yüksek verimli perovskit-organik tandem güneş panelleri geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin üzerinde çalıştığı modüller, havacılık, saha iletişimi ve insansız sistemler için taşınabilir enerji çözümleri sunmayı hedefliyor.

Yüzde 50 daha hafif

Spacelis’in geliştirdiği teknoloji, mevcut uzay sınıfı güneş panellerine kıyasla yüzde 50’ye varan ağırlık tasarrufu sağlıyor. Şirketin kurucusu ve CEO’su Dr. Güler Koçak, panellerin rulo haline getirilebildiğini, katlanabildiğini ve bükülebildiğini belirtirken, bunun verimlilik kaybına yol açmadığını vurguluyor. Özellikle uydu gibi uzay araçlarında kullanılan güneş panelleri için bu avantajlar oldukça önemli.

Perovskit-organik tandem paneller 10 kW/kg güç-ağırlık oranına ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca 350 nm’nin üzerindeki UV ışınlarına karşı direnç ve yüksek bariyerli kapsülleme dahil tüm modül için 60-75 g/m² ağırlığa ulaşılmak isteniyor. Firmaya göre bu tasarım, kendi kendini temizliyor ve toz tutmuyor. Ek olarak modüler yenilikçi polimer substrat içeriyor.

Henüz oldukça genç olan ve 2023 yılında kurulan Spacelis, Güler Koçak’ın Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’ndeki doktora çalışmasına dayanıyor. Koçak, araştırmalarında fulleren içermeyen OPV malzemelerinin yüksek verimlilik ve uzun ömür sunduğunu keşfettiğini ve bunları perovskit güneş hücreleriyle birleştirerek ticarileştirilebilir bir ürün geliştirme fikrinin doğduğunu söylüyor.

2027’de uzayda test edilecek

Öte yandan şirket, prototip çalışmalarını tamamlamak üzere. 2025’te uzay sınıfı versiyonların üretimine başlamayı ve 2027 yılında yörünge testlerine geçilmek hedefleniyor. Spacelis, başta Avrupa, Türkiye ve ABD olmak üzere uzay ve savunma sanayii için taşınabilir enerji çözümleri sağlamayı hedefliyor.

Şirket şu anda 1 milyon dolarlık prototip geliştirme fonu ve 4 milyon dolarlık pazara giriş stratejisi yatırımı için girişim sermayesi arayışında. TÜBİTAK ve NATO destekli DIANA hızlandırıcı programından fon alan Spacelis, aynı zamanda Seraphim Space gibi uluslararası yatırımcıların desteklediği programlara katıldı.

Related Posts

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Şempanzelerin tıpkı insanlar gibi modayı takip ettiği keşfedildi

Şempanzelerin kulaklarına ot takarak “moda” benzeri davranışlar sergilediği ve bitkilerle açık yaralarını tedavi ettiği gözlemlendi. Bilim insanlarına göre bu, insanlara özgü olduğu sanılan kültür ve sağlık bilgisinin primatlarda da bulunduğunu gösteriyor.

Vulcain’in yeni saati spor severleri mest etmeye hazırlanıyor

Vulcain’in Skindiver koleksiyonuna eklediği GMT komplikasyonu, dalış saatlerinin işlevselliğini seyahat kolaylığıyla buluşturuyor. 38.3 mm çapındaki kasası ve 200 metre su geçirmezlik özelliğiyle model, dalış için güvenilir bir tercih sunuyor. Mat …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.