Türkiye’de emeklilik sistemi alarm veriyor

Allianz, her yıl yayımladığı Küresel Emeklilik Raporu’nun 3. edisyonunu duyurdu. Raporda, Türkiye’nin emeklilik sisteminin geleceği üzerine dikkat çeken önemli bulgular yer aldı. Ülkelerin emeklilik sistemlerini 40 parametrede değerlendiren Allianz, Türkiye’nin özellikle yaşlanan nüfusu ve yetersiz emeklilik maaşlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. 

Rapora göre, Türkiye’nin emeklilik sisteminin reform edilmesi gerekliliği giderek daha belirgin hale geliyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞLANMA SORUNU VE EMEKLİLİK SİSTEMİ 

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı nüfus oranının 25 yıl içinde yüzde 25’ten yüzde 35’e yükselmesi bekleniyor. 

Bu, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini büyük bir tehdit altına alıyor. Allianz’ın raporuna göre, Türkiye Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir durumdayken, tüm dünyada olduğu gibi yaşlanma sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak.

Emeklilik maaşlarının çoğu emekli için, çalışma hayatındaki son kazançlarının çok altında kalması, yaşam standartlarının korunmasında ciddi zorluklar yaratıyor.

REFORM İHTİYACI OLAN ÜLKELER VE ÖRNEK MODELLER

Raporda, 71 ülkenin emeklilik sistemleri incelenerek hangi ülkelerin reformlara ihtiyaç duyduğu değerlendirildi. 

Danimarka, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler, sürdürülebilirlik adına erken adımlar atarak örnek gösterildi. 

Özellikle Japonya, uzun yaşam süreleri ve yaşlı nüfusun büyük kısmının çalışmaya devam etmesi nedeniyle dikkat çekti. Diğer yandan, Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde ise hızla yaşlanan toplumlar nedeniyle emeklilik sisteminde acil reform ihtiyacı ortaya çıktı.

TÜRKİYE İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR

Allianz raporunda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde kademeli iyileştirmeler ve fon destekli modellerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 
Ayrıca, düşük özel tasarruf oranlarının, Türk emeklilik fonlarının sürdürülebilir bir şekilde büyümesini engellediği ifade ediliyor.

Bu nedenle, Türkiye’nin uzun vadeli emeklilik güvenliğini artırmak için kapsamlı bir reform planına ihtiyaç duyduğu açık bir şekilde belirtiliyor. Emeklilik maaşlarının yetersizliği, yaşlı çalışanlar için iş fırsatlarının azlığı ve artan yaşlı nüfus oranı, Türkiye için çözülmesi gereken en acil sorunlar arasında yer alıyor.

Related Posts

Tüpraş’tan Öğrencilere Fen Deneyleri

Tüpraş, ilköğretim öğrencilerine yönelik fen deneyleri videolarını YouTube’da yayımladı.

Yeşil Fırsatlar Hibe Desteği Tanıtıldı

Gaziantep’te yeşil dönüşüm için kadın ve gençlere hibe desteği tanıtıldı; 35 Milyon TL bütçe ayrıldı.

Bakan Yumaklı: Üreticilerimize hayvan başına yıllık 18 bin lira destek vereceğiz

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ne ilişkin, “Hak sahibi üreticilerimize hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık toplam 18 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz.

Çenesuyu 5 yıllığına kiraya veriliyor: Bakın kaç lira?

Derince Belediyesi, Çenesuyu Dolum Tesisi’ni kiralayacak. Özgür Kocaeli’ndeki habere göre mülkiyeti Derince Belediyesi’ne ait olan Çenesuyu Doğal Kaynak Suyunun Dolum Tesisi Binası ve tesis içerisindeki üretim için kullanılan tüm makine ve …

Sivaslı usta boynuzlardan servet kazandı: Dizilerden ilham alıp üretmeye başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor

Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık mesleğini sürdüren Emre Göçeri, Türkiye’de daha önce örneği bulunmayan özel tasarım bir bıçak üretti. Yaklaşık 10 bin koç boynuzu arasından titizlikle seçtiği 5-6 yaşındaki hayvanlara ait özel seri boynuzları …

Bakan Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi

xTicaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi.