Zirai don maliyeti 21,5 milyar TL; çiftçiye destek 1,1 milyar lira

Zirai Dondan Etkilenen 36 Kentte Üreticiler Zor Günler Yaşıyor

Son dönemde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler ülke genelinde zirai don olaylarına neden olurken, en az 36 kent bu durumdan olumsuz etkilendi. Ziraat odaları ve üretici birlikleri yaşananları bir afet olarak nitelendirirken, birçok ziraat uzmanı da 2025 yılının meyve ve sebzeler için “yok yılı” olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TARSİM verilerine göre, don olaylarından kaynaklanan toplam zararın 21,5 milyar TL’yi bulduğunu belirtirken, ancak bu zararın sadece 1,1 milyar TL’sinin karşılandığına dikkat çekti.

10-11-12 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin birçok bölgesinde sıcaklıkların -15 dereceye kadar düştüğünü hatırlatan Sarıbal, “Bu sadece bir don olayı değil, aynı anda radyasyon ve adveksiyon tipi donun görüldüğü, üretim alanlarını olumsuz etkileyen, meyve bahçelerini kavuran bir felaketti” ifadelerini kullandı.

Hasarın Yüzde 51’i Üzümde

Sarıbal, don felaketinin ürünlere olan etkisini rakamlarla açıklayarak “Hasarın yüzde 51’i üzümde, yüzde 15’i kayısıda, yüzde 10’u fındıkta, yüzde 7’si ise şeftali ve nektarında meydana geldi. Eğer çiftçilere aktif donla mücadele teknikleri olan suni sisleme, su uygulama, havayı karıştırma, ısıtma sistemleri gibi destekler sağlansaydı, bu kayıpların önemli bir kısmı önlenebilirdi” şeklinde konuştu.

“Bu Anlayışla Ne Gıda Enflasyonu Düşer, Ne Tarım Ayakta Kalır, Ne Kırsal Kalkınır”

Yaşanan doğal felakete karşı iktidarın gerekli önlemleri almadığını vurgulayan Sarıbal, “Yine üreticiyi kendi haline terk ettiler. Bu yaklaşımla ne gıda enflasyonu azalır, ne tarım sektörü ayakta kalır, ne de kırsal bölgeler kalkınır. Üreticiye destek olmayan, felaketlere hazırlıksız yakalanan, zararı telafi etmeyen bir tarım politikası sürdürülebilir değildir” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Kara kara düşündürecek tablo! Şirketler bir bir kapandı, yenileri açılamadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yılın ilk 5 ayına ilişkin verileri açıkladı. TOBB’un açıkladığı istatistiklerine göre, açılan şirket sayısı azalırken, kapanan şirket sayısındaki yüzde 12’lik artış kaydetti. 2025 yılı ocak-Mayıs döneminde …

Brent petrol 75,25 Dolara Düştü: Orta Doğu gerilimi azalıyor mu?

Dün 77,52 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,32 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.24 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,7 azalarak 75,25 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Faizler ne zaman düşmeye başlar? Ev alacaklar resmen hücum etti: Kredili satışta patlama

Konut alma hayali kuranlar bir yandan bankaların kredi faiz oranlarını araştırıyor. 20 Mart sonrası tüm kredi türlerinde faiz oranları yükselirken, konut kredilerinde faizler yüzde 3 seviyelerinin de üzerine çıkmıştı. Yüksek faiz konut alımının önündeki en büyük engel. Yüksek faize rağmen mayıs ayında vatandaşların tercihi dikkat çekti. Kredili satışlar patladı. İşte detaylar…

Toplu sözleşmede kriz: Türk-İş harekete geçiyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerine ilişkin taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Ankara’da yürüyüş gerçekleştirdi. Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kadar yapılan …

İnşaat üretim endeksi arttı

İnşaat üretim endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterdi.

AKP’den asgari ücrete ara zam açıklaması: “Zamanı geldiğinde…”

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete ara zam açıklamalarında. Asgari ücret enflasyon karşısında erirken hükümwetin takviminde ara zammın olup olmadığı merak konusu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, asgari …